PREMIJER STEFAN LEVEN PODNEO OSTAVKU: Odluka koja će uzdrmati ŠVEDSKU politiku!
Stefan Leven, Foto: Beta

NAKON IZGLAŠAVANJA NEPOVERENJA

PREMIJER STEFAN LEVEN PODNEO OSTAVKU: Odluka koja će uzdrmati ŠVEDSKU politiku!

Leven je bivši radnik zavarivač koji je od 2018. godine bio na čelu krhke manjinske koalicije sa Zelenima, a oslanjao se i na podršku dve male stranke desnog centra i na stranku Levica da bi sačuvao vlast

Objavljeno:

Premijer Švedske Stefan Leven potvrdio je danas da je podneo ostavku, čime je predsedavajućem parlamenta prepušteno da pronađe novog premijera nakon što lideru socijal-demokrata nije izglasano poverenje.

Levenu nije izglasano poverenje u parlamentu 21. juna nakon što mu je stranka Levica uskratila podršku.

Posle izglašavanja nepoverenja Levenu, krenuli su haotični pregovori tokom kojih su stranački blokovi levog i desnog centra pokušavali da pridobiju podršku potrebnu za formiranje vlade, prenosi Rojters.

"Odluka koja će uzdrmati švedsku politiku", piše dnevni list Dagens Niheter na naslovnoj strani o dilemi premijera Levena.

Leven je bivši radnik zavarivač koji je od 2018. godine bio na čelu krhke manjinske koalicije sa Zelenima, a oslanjao se i na podršku dve male stranke desnog centra i na stranku Levica da bi sačuvao vlast.

Njegova neusklađena vlada nastala je kao rezultat uspona švedskih demokrata, stranke čiji su koreni u krajnjoj desnici, a koja je sada treća stranka po veličini u parlamentu Švedske.

Bonus video:

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.