KINA I RUSIJA KUJU PLANOVE! Očekuje se izgradnja SVEMIRSKE STANICE na MESECU
Svemir, Foto: Profimedia

SPREMA SE

KINA I RUSIJA KUJU PLANOVE! Očekuje se izgradnja SVEMIRSKE STANICE na MESECU

U misijama će se koristiti kineske rakete-nosači CZ-3B i CZ-5, kao i ruski Sojuz-2

Objavljeno:

Kina i Rusija planiraju da pokrenu šest lunarnih misija kako bi se pripremile za izgradnju međunarodne svemirske stanice na Mesecu, rekao je Pei Zhaoiu, zamenik direktora svemirskog programa kineske Nacionalne svemirske administracije (CNSA).

Prema prezentaciji predstavljenoj na Konferenciji o globalnim kosmičkim istraživanjima (GLEKS) u Sankt Peterburgu, prva faza istraživanja trajaće od 2021. do 2025. godine.

Kina planira da pošalje tri misije u tom periodu: Chang'e 4, Chang'e 6 i Chang'e 7, dok Rusija planira da lansira automatsku stanicu pod nazivom Luna 25, lunarni orbiter Luna 26 i lunarni sletnik Luna 27, prenosi popularan naučni portal geek.hr.

U misijama će se koristiti kineske rakete-nosači CZ-3B i CZ-5, kao i ruski Sojuz-2. Cilj ove faze je odabir područja za izgradnju stanice i razvoj tehnologije za vrlo precizno sletanje na Mesec.

Roskosmos i CNSA saopštili su 9. marta da su u ime svojih vlada potpisali memorandum o međusobnoj saradnji u stvaranju međunarodne naučne lunarne stanice.

Rusija i Kina planiraju da zajedničkim iskustvom i tehnologijama stvore osnovu za izgradnju stanice na Mesecu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.