AZERBEJDŽAN PREDAO JERMENIJI 15 RATNIH ZAROBLJENIKA: Sapštilo je ministarstvi spoljnih poslova te zemlje!
Azerbejdžan, Foto: EPA/ AZERBAIJAN ARMENIA NAGORNO KARABAKH CONFLICT

dali su im

AZERBEJDŽAN PREDAO JERMENIJI 15 RATNIH ZAROBLJENIKA: Sapštilo je ministarstvi spoljnih poslova te zemlje!

Azerbejdžan je predao Jermeniji 15 zarobljenih Jermena

Objavljeno:

Azerbejdžan je danas Jermeniji predao 15 jermenskih ratnih zatvorenika zarobljenih u ratu dve zemlje vodjenog oko kontrole nad oblasti Nagorno Karabah u jesen 2020. godine, sopštilo je azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova.

U okviru sporazuma zaključenog uz posredovanje gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija Jermenija je Azerbejdžanu predala mapu minskih polja u jednoj od teritorija koje su bile pod njenom kontrolom pre sukoba i koje su prešle u ruke Azerbejdžana posle njenog poraza.

"Azerbejdžan je predao Jermeniji 15 zarobljenih Jermena u zamenu za mapu 97.000 protivtenkovskih i protivpešadijskih mina u okrugu Agdam" jednoj od teritorija koje je Jermenija predala Bakuu, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo se takodje zahvalilo državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu, pomoćniku američkog državnog sekretara zaduženom za evropska pitanja Filipu Rikeru, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na njihovoj ulozi u pregovorima.

Prema službi Garibašvilija zarobljeni jermenski vojnici prebačeni su iz Azerbejdžana za Gruziju i zatim poslati u Jermeniju.

"Važan korak je napravljen ka poboljšanju bezbednosne klime u regionu južnog Kavkaza", navodi se u saopštenju gruzijskog zvaničnika.

Jedan diplomata EU rekao je da je Šarl Mišel bio u bliskom kontaktu sa Jeremnijom i Azerbejdžanom oko gorućih humanitarnih pitanja, odnosno oko preduzimanja uzajamnih humanitarnih poteza, pre nego što je danas objavljen ovaj sporazum.

Mišel je pozdravio prvi korak ka obnavljanju poverenja, što je EU spremna u potpunosti da podrži.

Rusija koja je poslala snage za održavanje mira u region takodje je pozdravila tu razmenu. ; U poslednjem konfliktu Jermenije i Azerbejdžana, koji je izbio u septembru prošle godine, 6.000 ljudi je poginulo u šest nedelja. Sukob se završio u novembru primirjem postignutom uz pokroviteljstvo Rusije kojim je potvrdjen poraz Jermenije. Jermenija je prema sporazumu morala da preda Azerbejdžanu teritorije koje su bile pod njenom kontrolom tri decenije.

Bonus video:

01:30

ŠLJIVANČANIN: Zločine nisu pravili samo Srbi, već i Hrvati i Muslimani

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.