OVO ZNAČI RAT! Francuska kaznila Google sa 220 MILIONA EVRA!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Julien de Rosa

TENZIJE

OVO ZNAČI RAT! Francuska kaznila Google sa 220 MILIONA EVRA!

Francuski organ za zaštitu konkurencije je rekao da Gugl nepravedno šalje posao svom serveru za oglašavanje i svojoj aukcijskoj kući, na štetu rivala

Objavljeno: 12:16h

Gugl se složio da plati 220 miliona evra (268 miliona dolara) za namirivanje francuske istrage zbog zloupotrebe moći u oglašavanju.

Francuski organ za zaštitu konkurencije je rekao da Gugl nepravedno šalje posao svom serveru za oglašavanje i svojoj aukcijskoj kući, na štetu rivala.

Pored kazne, Gugl je obećao da će popraviti situaciju tako što će poboljšati interoperabilnosti svojih usluga Gugle Ad Menadžera za treće strane.

"Odluka kojom se Gugl kažnjava je značajna jer je prva u celom svetu koja se bavi složenim algoritamskim procesima aukcija koje se koriste za oglašavanje na mreži putem ekrana", rekla je u izjavi u ponedeljak Izabel de Silva, koja je na čelu francuskog "Autorite de la concurrence".

Sa ovojenim slučajevima protvi Gugla, Epla iFejsbuka, francuski antitrustovski regulatori počinju da zauzdavaju anti-konkurentsko ponašanje u oglašavanju.

Iako se Gugl-ov slučaj završio novčanom kaznom,Fejsbuk je prošle nedelje to pokušao da izbegne tako što je napravio privreženost kako bi umirio regulatore.

Slučaj Gugla potiče iz žalbe koju su 2019. godune podneli "News Corp", Ruperta Murdoka, francuski list "Le Figaro" i belgijska medijska grupa "Rossel La Voix".

To nije prvi put da Gugl privlači nadzor nad oglašavanjem na mreži nakon novčane kazne u iznosu od 150 evra 2019.godine. Pretraživač u narednim nedeljama rizikuje kaznu zbog sumnji da nije ispunio naredbnu u vezi sa svojim servisom vesti.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.