PAPA POLJUBIO TETOVAŽU NA RUCI ŽENE KOJA JE PREŽIVELA AUŠVIC: Lidija je provela 3 godine u dečjem delu logora!
Papa Franja, Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI / POOL

DIRLJIVO

PAPA POLJUBIO TETOVAŽU NA RUCI ŽENE KOJA JE PREŽIVELA AUŠVIC: Lidija je provela 3 godine u dečjem delu logora!

Ona je ranije učestvovala u događajima pod pokroviteljstvom "Svetog Edjidija" namenjenim obrazovanju mladih o Holokaustu

Objavljeno:

Papa Franja je danas tokom opšte audijencije vernika sredom poljubio tetovažu žene koja je preživela Aušvic.

Lidija Maksimovič, deportovana je u Aušvic-Birkenau iz svoje rodne Belorusije kada je imala tri godine. Ona je pokazala papi broj koji su nacisti istetovirali na njenoj ruci, i papa Franja se sagao i poljubio ga.

Maksimovič je rekla za Vatikan njuz (Vatican News) da nije razmenila reči sa papom ali da su se oni "razumeli pogledom".

Ona je ranije učestvovala u događajima pod pokroviteljstvom "Svetog Edjidija" namenjenim obrazovanju mladih o Holokaustu.

Provela je tri godine u dečjem delu Aušvica gde je bila je podvrgnuta eksperimentima Jozefa Mengelea, poznatog kao "Anđeo smrti".

Kada je kamp oslobodjen usvojila je jedna poljska porodica. Papa je i ranije odavao počast osobama koje su preživele Holokaust, uključujući posetu Memorijalnom centru Jad Vašem u Izraelu 2014, kao i posetu 88-ogodišnjoj spisateljici i pesnikinji madjarskog porekla Edit Bruk u njenom stanu u Rimu u februaru ove godine.

Bonus video:

00:27

Krađa u bloku 37, lopov baca novčanik bez novca

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.