Nije Vuk Jeremić: Antonio Gutereš je novi generalni sekretar UN!
Foto: Reuters

gotovo glasanje

Nije Vuk Jeremić: Antonio Gutereš je novi generalni sekretar UN!

Rojters prenosi da Gutereš danas nije dobio nijedan negativan glas od stalnih članica s pravom veta
Objavljeno: 18:46h

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Antonio Gutereš izabran za novog generalnog sekretara UN.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Portugalac Antonio Gutereš novi je generalni sekretar UN, saopštio je posle sednice tog tela ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. U četvrtak pre podne biće održano zvanično glasanje.

Hilari povećala prednost u anketama, Trampa kolje detalj iz prošlosti (FOTO) - Danas, posle šeste runde glasanja, dobili smo favorita, a njegovo ime je Antonio Gutereš. Dogovorili smo se da ćemo formalno glasanje obaviti u četvrtak, i nadam se da će to biti i potvrđeno - rekao je Čurkin. Gutereš je dobio podršku 13 članica Saveta bezbednosti, a dve zemlje su bile uzdržane.

Rojters prenosi da Gutereš danas nije dobio nijedan negativan glas od stalnih članica s pravom veta. Čurkin je rekao da će odluka Saveta bezbednosti biti zvanično potvrđena u četvrtak, nakon čega o Guterešu treba da se izjasni i Generalna skupština UN. Gutereš je vest objavio na svom nalogu na Tviteru. On je svom napisao da je u SB UN postignut dogovor da on bude izabran za novog genseka UN.

Tokom današnjeg glasanja, stalne članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta su prvi put imale glasačke listiće u boji. Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica UN — SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska — znači se kandidat potencijalno suočava sa vetom. Mandat Ban Ki Muna ističe u januaru 2017. godine.

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.