RAMA ODLAZI U ISTORIJU? Pred izbore u Albaniji je VIŠE NEGO BURNO
Edi Rama, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

izbori u albaniji

RAMA ODLAZI U ISTORIJU? Pred izbore u Albaniji je VIŠE NEGO BURNO

Kampanja je donela retoriku međusobnog optuživanja glavnih igrača - Edija Rame premijera u poslednja dva mandata i lidera opozicije Ljuljzima Baše

Objavljeno:

U Albaniji se u nedelju održavaju parlamentarni izbori. Predizbornu kampanju obeležila je serija skandala i obračuna vatrenim oružjem. Prvi put na izborima u Albaniji učestvuje i jedna albanska stranka sa Kosova - pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Kampanja je donela retoriku međusobnog optuživanja glavnih igrača - Edija Rame premijera u poslednja dva mandata i lidera opozicije Ljuljzima Baše.

"Oni nisu imali pravu ideju o budućnosti Albanije, kao što nisu imali ideju kako da okončaju pandemiju. Nisu imali ideju a ni plan kako da obnove Albaniju, naročito nakon nedavnog zemljotresa koji je izazvao mnoge probleme. Tako da se sve svodi na sučeljavanje verbalnih argumenata, a ne konkretnih programa i projekata", kaže Ben Andoni, analitičar.

Tokom predizborne kampanje isplivala je kupovina glasova birača. U više navrata policija je konfiskovala vozila obe suparničke strane sa velikom količinom novca namenjenog biračima. Podignuto je 30 prijava.

Ko je u takvim okolnostima u prednosti?

"Posle ubistava u Elbasanu, problema u Kavaji i nakon načaina na koji je gospodin Meta komunicirao poslednjih dana, ljudi su postali jako sumnjičavi prema demkratama i pokretu za integracije. Po mom mišljenu sva ova dešavanja su ustvari u mongo čemu pomogli gospodinu Rami i mogu mu biti od pomoći da dobije i treći mandat", rekao je Ben Andoni.

Politička elita se u Albaniji godinama nije menjala. A u izbore se uključio i Aljbin Kurti, pobednik na izborima na Kosovu. U Prištini ne misle da će Kurti ovde da profitrira.

"Po svemu sudeći Samoopredeljenje neće imati uspeh u Albaniji. Uspeh bi bilo da dva od tri kandidata sa poslanike dobiju mesta u parlamentu Albanije. Šanse za to veoma su male", rekao je Adriatik Keljmendi, analitičar iz Prištine.

I u Tirani misle da Kurti ovog puta nema šanse, ali da na sledećim izborima možda i prođe.

Ma ko da pobedi na izborima u Albaniji, čekaće ga iste obaveze. Tokom pandemije koronavirusa u Albaniji je zabeležen pad bruto nacionalog proizvoda od 3,3 odsto, ali je privreda zemlje pretrpela i veliku štetu zbog razornog zemljotresa pre dve godine.

Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost u Albaniji se procenjuje na 15 odsto, ali dodatni problem predstavlja činjenica da je čak trećina mladih bez posla.

Pravo glasa na izborima ima oko 3,6 miliona birača uključujući i veliki broj iseljenika koji će 140 poslanika birati među kanidatima 12 političkih stranaka.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.