SUDIJA NA SUĐENJU U SMRT FLOJDA KRITIKOVAO IZJAVU KONGRESMENKE: Da li sledi preokret zbog njene izjave?
Džordž Flojd, Foto: Profimedia

šta je ovo sad

SUDIJA NA SUĐENJU U SMRT FLOJDA KRITIKOVAO IZJAVU KONGRESMENKE: Da li sledi preokret zbog njene izjave?

Sudija Piter Kejhil kazao je da bi ovakva izjava mogla da znači da ceo slučaj "bude poništen"

Objavljeno: 18:48h

Sudija na suđenju zbog smrti Džordža Flojda kritikovao je izjavu kongresmenke Maksin Voters koja je zvala demonstrante da "budu otvoreni za konfrontaciju" ukoliko optuženog bivšeg policajca Dereka Šovia proglase nevinim za ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca.

Sudija Piter Kejhil kazao je da bi ovakva izjava mogla da znači da ceo slučaj "bude poništen", javlja "New York Post".

Advokat odbrane Erik Nelson tražio je od Kejhila da poništi postupak protiv njegovog klijenta, istakavši da je "izabrani funkcioner dao izjavu koja može razumno da bude shvaćena kao pretnja svetosti pravnog procesa".

Nelson je dodao da ovo može da ima efekat pretnje i plašenja porotnika, kojoj je slučaj posle završnih reči predat poroti na odlučivanje.

Kejhil je odbio zahtev odbrane, ali je kazao Nelsonu da mu je "kongresmenka Voters možda dala nešto na šta da se žali" i dodao da bi to "moglo da utiče na poništenje procesa".

- Voleo bih da izabrani funkcioneri prestanu da pričaju o ovom slučaju, posebno u maniru bez poštovanja prema zakonu i pravnom sistem, kao i našoj funkciji - kazao je Kejhil.

- Ako žele da daju svoje mišljenje, to bi trebalo da urade sa poštovanjem i u maniru koji je u skladu sa njihovom zakletvom koju su dali prema Ustavu i da poštuju drugu granu vlasti. To što nisu uspeli u tome jeste odvratno, ali mislim da nije izazvalo predrasudu kod nas, kao ni kod porote - dodao je on.

Napeto u Mineapolisu

Kako navode mediji, vlada napetost u Mineapolisu gde se Šovinu sudi za ubistvo Flojda.

Tužilaštvo je reklo porotnicima da je Šovin ubio Flojda, a odbrana je tvrdila da je njen klijent pravilno pratio policijsku obuku.

Oko zgrade suda postavljeni su bodljikava žica i visoke prepreke, a raspoređeni su i naoružani pripadnici Nacionalne garde.

Gradovi širom SAD u pripravnosti su zbog mogućih protesta u vezi sa presudom.

Bonus video:

01:18

SUĐENJE ZA AUDI SMRTI U NIŠU Beograđanin s lisicama na nogama izjavio da nije kriv?! U sudnici Andrejeva mama i Dejanova deca

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.