Umro Šimon Peres: Bivši predsednik Izraela preminuo u 94. godini!
Foto: AP

Odlazak kreatora Izraela

Umro Šimon Peres: Bivši predsednik Izraela preminuo u 94. godini!

Peres je bio jedan od poslednjih preživelih osnivača modernog Izraela. Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije
Objavljeno: 07:16h

Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je prošle noći u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo veliki moždani udar, javio je rano jutros izraelski list Harec.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Peres je bio jedan od poslednjih preživelih osnivača modernog Izraela. Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije.

Odrastao je u Tel Avivu i pohađao srednju poljoprivrednu školu, a u jednom kibucu je radio kao farmer i pastir. Dok je bio u SAD studirao je u Njujorku i na Harvardu.

Bio je i premijer i predsednik Izraela i lider izraelske Laburističke partije. On je prvi Izraelac koji je bio predsednik vlade i šef države.

Tokom sedam decenija duge političke karijere bio je na gotovo svim značajnim pozicijama u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i mirotvorac, podseća Njujork tajms.

Član Kneset -izraelskog parlamenta bio je od 1959. godine dok 2007. nije postao predsednik. Ministar za apsorpciju imigranata i razvoj okupiranih teritorija postao je 1969.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.