KORONA OSTAVLJA ČAK 48 RAZLIČITIH DUGOTRAJNIH POSLEDICA! Američka studija pokazala da ih ima 80 odsto pacijenata
Korona virus, Foto: Profimedia

KORONA I POSLEDICE

KORONA OSTAVLJA ČAK 48 RAZLIČITIH DUGOTRAJNIH POSLEDICA! Američka studija pokazala da ih ima 80 odsto pacijenata

U studiji je konstatovano i da su potrebna dalja istraživanja u pogledu pola, starosti, prethodnih komorbiditeta, težine kliničke slike kovida 19, kao i dužine lečenja, što će pomoći u prevenciji i lečenju postkovid stanja

Objavljeno:

Kovid 19 može da ostavi čak 48 različitih dugotrajnih posledica na pacijente koji ga preleže, utvrdila je studija američkih naučnika i SZO. Utvrđeno je da čak 80 odsto pacijenata koji su imali koronavirus ima jedan ili više simptoma postkovida ili produženog kovida, koji mogu da traju mesecima pošto se virus preleži i izbaci iz organizma.

Američka studija, rađena na osnovu 18.251 publikacije iz 2020. koje se odnose na 47.910 pacijenata, pokazuje da su najčešće posledice kovida 19 umor, koga dugo, pa čak i više od 100 dana, oseća više od polovine ispitanika. Malo manje od polovine ispitanika ima glavobolju, a u top pet posledica su i poremećaj pažnje, gubitak kose i otežano disanje. Ali nekim ljudima trajno ostaje i dijabetes, bubrežna insuficijencija, paranoja, dok ima i onih koji su doživeli i moždani udar...

Autori Sanda Lopez Lion i analizirali su studije rađena na najmanje 100 kovid pacijenata, starosti od 17 do 87 godina, u periodu između 14. i 110. dana nakon infekcije koronavirusom. Oni su imali povišene neke od šest laboratorijskih parametara i abnormalne snimke rendgena ili skenera pluća. Autori su u radu "Više od 50 dugoročnih posledica kovida 19: sistematski pregled i metaanaliza", objavljenom u časopisu medRxiv, zaključili da čak 80 odsto pacijenata ima jednu ili više posledica kovida koje su predstavljene grafički na slici ljudskog tela.

U studiji je konstatovano i da su potrebna dalja istraživanja u pogledu pola, starosti, prethodnih komorbiditeta, težine kliničke slike kovida 19, kao i dužine lečenja, što će pomoći u prevenciji i lečenju postkovid stanja.

Grafikon je prikazala dr Dina Fajfer iz Regionalne kancelarije SZO za Evropu na vebinaru "Dijagnostika i lečenje postkovid pacijenata", gde je moderator bila doc. dr Marija Zdravković , direktorka KBC "Bežanijska kosa", bolnice koja je po drugi put u kovid režimu.

- Bežanijska kosa" je malo više od mesec dana, od polovine februar, do 22. marta, bila u nekovid sistemu i dr Zdravković je upravo tada otkrila da se pojavila nova kategorija bolesnika - oni koji su preležali kovid, a sada se leče od posledica kovida.

Doktorka Zdravkovič kaže da su u njenu zdravstvenu ustanovu dolazili pacijenti koji se žale na posledice preležane kovid infekcije.

- Za to malo vremena što smo bili u nekovid sistemu imali smo znatan broj pacijenata koji su nekoliko meseci ranije imali kovid. Ima tu i teških komplikacija i oštećenja - fibroze na plućima, kardiovaskularne komplikacije, poput miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića. Ponekad se javljaju i pacijenti sa teškim aritmijama, a učestali su i bolovi u grudima - objašnjava dr Zdravković.

Pomenuta studija, kako ističe dr Zdravković, pokazala je da je kovid 19 vrlo ozbiljna bolest koja može da ostavi posledice na brojnim organima i sistemima.

- To što je pronađeno i nabrojano više od 50 posledica kovida ne znači da će baš svakoga snaći nešto, kao i da je svaka posledica opasna. Najvažnije je ne paničiti, ali i konsultovati se s lekarom ako osobe imaju izražene i dugotrajne tegobe - ističe dr Zdravković.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.