Da li biste živeli ovde? 10 najmiroljubivijih država na svetu! (FOTO)
Foto: AP / Thanassis Stavrakis

MIr! MIR! MIR!

Da li biste živeli ovde? 10 najmiroljubivijih država na svetu! (FOTO)

Institut za ekonomiku i mir svake godine rangira države sveta prema Globalnom indeksu mira
Objavljeno:

Svakodnevno slušamo vesti o ratovima, sukobima, bombardovanjima, frontovima, izbeglicama... Uprkos tome ili baš zbog toga svesni smo vrednosti i značaja mira za ceo svet i sve nas pojedinično. Danas je 21. septembar, dan koji se od 1982. godine zvanično obeležava kao Svetski dan mira.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Institut za ekonomiku i mir svake godine rangira države sveta prema Globalnom indeksu mira (Global Peace Index - GPI), koji je zasnovan na 22 različita kriterijuma, među kojima su: nasilje i kriminal, odnos sa susednim zemljama, odsustvo i neučestvovanje u ratovima i sukobima, doprinos mirovnim misijama UN, školovanje i obrazovanje, i drugi...

Ovih 10 zemalja su, na osnovu kriterijuma GPI-ja, 10 najmiroljubivijih zemalja na svetu.

10. Češka Republika - GPI: 1.341

Charles Bridge in Prague

Turizam je glavna privredna grana u Češkoj, čija prestonica Prag je jedan od naposećenijih gradova Evrope. Nivo kriminala je veoma nizak, bezbednosne i hitne službe službe su veoma efikasne, pa je bezbednost turista na visokom nivou.

9. Australija - GPI: 1.329

Australija je zamlja velikih mogućnosti, lepog vremena, efikasne infrastrukture, vrhunskog obrazovnog sistema u čuda prirode. Nivo kriminala je veoma nizak, pa se po zemlji može lutati uzduž i popreko bez mnogo brige.

Sydney

Pošto je zemlja izrazito multikulturna, stranci se često i ne osećaju kao stranci. Jaka ekonomija pruža mnogo mogućnosti za zaposlenje, pa zemlja predstvalja odličnu destinaciju za one koji traže posao ali i za strudente i turiste. To potvrđuje i velika migracija. Australija ima jednu od najnižih stopa korupcije kao i zagađenja na svetu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.