VEOMA LOŠE VESTI! Južnoafrički soj mutira u VEOMA OPASNOM SMERU, moramo što pre da zaustavimo širenje, inače...
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPASNO

VEOMA LOŠE VESTI! Južnoafrički soj mutira u VEOMA OPASNOM SMERU, moramo što pre da zaustavimo širenje, inače...

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nature 8. marta 2021. godine

Objavljeno:

Novo ispitivanje britanske i južnoafričke varijante koronavirusa predviđa da će trenutne vakcine i neka monoklonalna antitela biti manje efikasna u neutralizaciji ovih varijanti, i da bi moglo lako da se desi da bi novi sojevi mogli da povećaju verovatnoću mogućnosti ponovnog zaražavanja koronom.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nature 8. marta 2021. godine.

Prdviđanja napravljenja u okviru ove studije sada se potvrđuju uz prve rezultate vakcine Novavax, rekao je vođa tima Dejvid Ho. Novavax je izvestio da je vakcina imala efikasnost od čak 90 odsto u ispitivanju u Velikoj Britaniji, ali samo 49,4 odsto u Južnoj Africi, gde je većina slučajeva korone izazvana B.1.351 varijantom virusa, takozvanim "južnoafričkim sojem".

- Naša ispitivanja i novi klinički podaci pokazuju da virus putuje u smeru koji mu omogućava da pobegne našim trenutnim vakcinama i terapijama koje su usmerene protiv njegovog "spajk proteina", rekao je Ho, direktor Aaron Diamond istraživačkog centra za SIDU.

- Ako se nastavi ovolika brzina širenja virusa, i akumulira se još kritičnih mutacija, onda možemo biti osuđeni na večito "jurenje" uvek evoluirajućeg virusa SARS-CoV-2 continually, kao što je to sada slučaj sa virusima gripa. Ovakav potencijalni ishod zahteva od nas da zaustavimo širenje virusa što je pre moguće, duplirajući naše mere i ubrzavajući distribuciju vakcine - rekao je Ho.

On i njegov tim su ustanovili da su antitela u uzorcima krvi uzetim od ljudi koji su primili Fajzerovu ili Moderninu vakcinu bila manje efikasna u neutralizaciji dve nove varijante virusa, B.1.1.7, koja se pojavila u septembru u Engleskoj, B.1.351, koji se pojavio u Južnoj Africi, krajem 2020. godine. Kad je reč o britanskom soju, neutralizacija je opala skoro duplo, a kad je reč o južnoafričkoj varijanti, čak do 8,5 puta.

- Otprilike dvostruki pad neutralizujuće aktivnosti protiv britanske varijante teško da će imati širi uticaj, zbog velikog ospega aktivnosti antitela, i to vidimo u rezultatima Novavax vakcine, koja je 85,6 odsto efikasna protiv ovog soja - rekao je Ho.

Međutim, podaci iz istraživanja o južnoafričkom soju su zabrinjavajući.

- Pad u neutralizujućoj aktivnosti protiv južnoafričkog soja je znatan, i vidimo sada, na osnovu rezultata Novavaxa, da ovo izaziva redukciju u zaštiti od virusa - kaže Ho.

Studija nije obuhvatila novi brazilski soj virusa (B.1.1.28), ali znajući da on ima slične mutacije kao južnoafrički, Ho kaže da brazilska varijanta treba da se ponaša slično kao južnoafrička.

- Moramo da sprečimo ovaj virus da se repčlicira, i to znači da što pre distribuiraju vakcine, i da se držimo mera, kao što su nošenje maski i fizičko distanciranje. Zaustavljanje širenja virusa će zaustaviti razvoj daljih mutacija - rekao je on.

Studijom je takođe utvrđeno da određena monoklonska antitela koja se sada koriste za lečenje kovid pacijenata možda neće biti efikasna protiv južnoafričkog soja. Na osnovu rezultata iz plazme kovid pacijenata koji su zaraženi ranije u pandemiji, utvrđeno je da južnoafrički soj pokazuje potencijal da izazove ponovnu infekciju.

Ovo novo istraživanje je uključilo i ispitivanje svih mutacija u "spajk" proteinu britanske i južnoafričke varijante (vakcine i monoklonska antitela funkcionišu tako što prepoznaju ovaj protein virusa).

Naučnici su stvorili SARS-CoV-2 pseudoviruse (viruse koji proizvode spajk protein virusa, ali ne mogu da izazovu infekciju), sa 8 mutacija britanske varijante i 9 mutacija južnoafričke varijante.

Oni su zatim izmerili osetljivost ovih pseudovirusa na monoklonska antitela koja se koriste za lečenje kovid pacijenata, na serum pacijenata pacijenata koji su bili inficirani u ranijem toku pandemije, i na serum pacijenata koji su dobili Fajzerovu ili Moderninu vakcinu.

Studija je izmerila neutralizirajuću aktivnost 18 različitih monoklonskih antitela. Protiv britanskog soja, većina antitela je još uvek bila efikasna, iako je delotvornost dva od 18 antitela bila umanjena.

Protiv južnoafričke varijante, međutim, neutralizirajuća aktivnost 4 antitela je bila potpuno ili značajno umanjena. Među ovim antitelima su bamlanivimab ((LY-CoV555), koja je bila potpuno neefikasna protiv južnoafričkog soja, i kasirivimab, jedno od dva antitela u koktelu REGN-COV, koji je imao 58 puta slabiji efekat na južnoafrički soj.

Serum većine pacijenata koji su se ranije oporavili od kovida je imao 11 puta manju neutralizujuću aktivnost protiv južnoafričkog soja i 4 puta manju protiv britanskog.

- Glavna briga ovde je ta da bi reinfekcija mogla biti češća u slučaju izlaganja ovim varijantama, pogotovo je to slučaj sa južnoafričkim sojem - kaže Ho.

Bonus video:

01:45

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Kapetan Dragan

(Espreso/Science Daily)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.