PREDIZBORNA OBEĆANJA EDIJA RAME: Da se nije malo zaneo?
Premijer Albanije Edi Rama obećao je masovnu vakcinaciju ove godine i završetak izgradnje četiri aerodroma i dve luke ako pobedi na izborima 25. aprila, Foto: Printscreen/YouTube

obećanja

PREDIZBORNA OBEĆANJA EDIJA RAME: Da se nije malo zaneo?

Premijer Albanije Edi Rama obećao je masovnu vakcinaciju ove godine i završetak izgradnje četiri aerodroma i dve luke ako pobedi na izborima 25. aprila

Objavljeno:

Albaniji će 12. marta biti isporučeno 38.000 doza vakcina Astrazeneka, najavio je Rama.

"Pregovaramo o početku masovne vakcinacije sledeće sedmice kako bi sačuvali turističku sezonu", rekao je Rama na skupu 11. marta, preneo je portal exit.al.

Ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu je ranije izjavila da se očekuje da Albanija u aprilu dobije 68.000 vakcina Astrazeneka i da je cilj da se stanovništvo vakciniše u narednih 14 meseci.

Rama je takođe rekao da će Albanija "do kraja njegovog trećeg mandata imati četiri aerodroma u Tirani, Kukesu, Valoni i Sarandi".

Aerodrom u Kukesu, dodao je, biće spreman za nekoliko sedmica, a trenutno čeka konačni međunardni sertifikat.

Koncesionar aerodroma u Tirani će investirati u novi terminal koji će, prema rečima Rame, smanjiti troškove letenja.

Očekuje se i da uskoro bude potpisan ugovor o aerodromu u Valoni, kao i davanje ponude za sezonski aerodrom u letovalištu Saranda.

"Albanija će takođe biti destinacija elitnog turizma za luksuzne jahte", obećao je Rama.

Edi Rama je prvi put izabran za premijera 2013, a drugi mandat je osvojio na izborima 2017.

SAD traže zabranu kandidata povezanih s kriminalom

Albanske partije su se u međuvremenu ponovo našle na meti kritika američke ambasade zbog toga što se na njihovim izbornim listama nalaze osobe povezane s kriminalom i korupcijom.

Ambasadorka SAD u Tirani Jurij Kim pozvala je albanske partije da pažljivo pregledaju svoje liste kandidata podnete Centralnoj izbornoj komisiji, sugerišući da bi neki trebalo da budu diskvalifikovani, prenosi Balkan insajt (BalkanInsight).

"Tri osobe (iz Albanije) je američki državni sekretar označio (da su umešani u korupciju). Neću reći njihova imena, ali možete sami da nađete zapis", rekla je Kim.

Američki Stejt department je 2018. zabranio ulazak u zemlju Tomu Došiju, bivšem poslaniku Socijalističke partije a sada lideru Socijaldemokratske partije Albanije, zbog umešanosti u korupciju.

Ako partije same ne "očiste" liste, Kim je pozvala izbornu komisiju i tužilaštvo da to urade.

"Mislim da se ne bismo iznenadili kada bi neki kandidati bili diskvalifikovani posle tog procesa", dodala je.

(Espreso / Euractiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.