PAPA FRANJA SLETEO U IRAK: Uveden policijski čas tokom četvorodnevne ISTORIJSKE POSETE! (VIDEO)
Papa Franja, Foto: Printscreen/Youtube

NAROD IRAKA NAS ČEKA

PAPA FRANJA SLETEO U IRAK: Uveden policijski čas tokom četvorodnevne ISTORIJSKE POSETE! (VIDEO)

Ovo putovanje, koje označava prvu papsku posetu Iraku, takođe će obuhvatiti sastanke sa najvišim političkim i verskim zvaničnicima zemlje

Objavljeno:

Papa Franja je sleteo u Irak na istorijsku posetu ratom razorene nacije, gde se očekuje da se sastane sa članovima sve manje Hrišćanske zajednice u zemlji i skrene pažnju na njihovu nevolju.

Ovo putovanje, koje označava prvu papsku posetu Iraku, takođe će obuhvatiti sastanke sa najvišim političkim i verskim zvaničnicima zemlje.

U petak će se održati sastanak sa premijerom Mustafom al-Kadhimijem i predsednikom Bargamom Salihom. Nakon toga će se sastati sa sveštenicima i drugim zvaničnicima u dve Bagdadske crkve, uključujući onu koje je bila mesto krvavog masakra 2010. godine.

Očekivalo se da će Papa Franja otkazati posetu nakon porasta slučajeva korona virusa koji je zahvatio Irak poslednjih nedelja, kao ni niza raketnih napada koji je produbio bezbednosni strah. Međutim, Papa je insistirao da se poseta nastavi prema rasporedu, misleći na Iračku drevnu Hrišćansku zajednicu kao "mučeničku Crkvu"

"Već neko vreme želim da upoznam ljude koji su toliko patili", rekao je Franja u sredu.

"Narod Iraka nas čeka. Čekali su Papu Jovana Pavla II, kome nije bilo dozvoljeno da ide", dodao je, misleći na planirano putovanje iz 2000. godine koje je otkazano nakon sloma u pregovorima Vatikana i tadašnjeg predsednika Sadama Huseina.

"Ljudi ne mogu biti iznevereni po drugi put. Pomolimo se da ovo putovanje može biti dobro izvedeno".

Irački zvaničnici su pozdravili posetu kao važan trenutak za zemlju, dok su privatno priznali da se vreme putovanja pokazalo kao uzazov za vlast. Irak je uveo potpuni policijski čas za četvorodnevnu posetu, pokušavajući da umanji zdravstvene i bezbednosne rizike.

Jedan od ključnih delova Papine putanje je poseta u subotu, veliko Ajatolahu Ali al-Sistaniju, široko poštovanom šiitskom svešteniku.

Papin susret sa 90-godišnjim Sistanijem, koji se retko viđa u javnosti, može se smatrati jednim od najznačajnijih samita između Pape i vodeće šiitske muslimanske ličnosti.

(Espreso/Cnn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.