STEJT DEPARMENT ZAHTEVA OSLOBAĐANJE VELANA I RIDA: Zahuktavaju se odnosi Bajdenove administracije i Rusa!
Entoni Blinken, Foto: Printscreen/Youtube

RAZGOVOR

STEJT DEPARMENT ZAHTEVA OSLOBAĐANJE VELANA I RIDA: Zahuktavaju se odnosi Bajdenove administracije i Rusa!

Blinken je od Lavrova zatražio oslobadanje Pola Velana (Paul Whelan) i Trevora Rida (Reed)

Objavljeno: 22:52h

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) razgovarao je danas sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o trovanju protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog i zatražio puštanje na slobodu dvojice Amerikanaca zatvorenih u Rusiji.

"Državni sekretar ponovio je odlučnost predsednika (SAD Džozefa) Bajdena (Joseph Biden) da zaštiti američke gradjane i da će odlučno delovati u odbrani američkih interesa kao odgovor na ruske aktivnosti koji štete SAD ili nanose štetu našim saveznicima", naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta.

Kao i Bajden u svom prvom telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 26. januara, Blinken pomenuo je nekoliko osetljiva pitanja, kao što su "rusko mešanje u američke izbore 2020. godine, ruska vojna agresija u Ukrajini i Gruziji, trovanje Navaljnog" i nedavni hakerski napad pripisan Rusiji.

Blinken je od Lavrova zatražio oslobadanje Pola Velana (Paul Whelan) i Trevora Rida (Reed), Amerikanaca osudjenih u Rusiji za špijunažu i napad na dva policajca.

Američki ministar osvrnuo se i na medjusobno dogovoreno petogodišnje produženje najnovijeg bilateralnog sporazuma o smanjenju nuklearnog oružja Novi Start (New Start), dodao je portparol.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.