DŽONSON & DŽONSON VAKCINA EFIKASNA 66 ODSTO: Ali u posebnom slučaju štiti i do 88 odsto!
Vakcina je bila 72 odsto efikasna protiv umerene i teške bolesti u SAD, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ OMER MESSINGER

DŽONSON & DŽONSON VAKCINA EFIKASNA 66 ODSTO: Ali u posebnom slučaju štiti i do 88 odsto!

Početak zaštite primećeno je već 14. dana

Objavljeno:

Pokazalo se da je vakcina protiv Covida-19 kompanije Džonson & Džonson već nakon prve vakcinacije u 66 odsto slučajeva efikasna u sprečavanju umerene i teške bolesti tokom ispitivanja faze 3, ali je u 85 odsto slučajeva efikasna protiv teške bolesti, objavila je ova kompanija u petak.

Vakcina je bila 72 odsto efikasna protiv umerene i teške bolesti u SAD, saopštila je kompanija. To je zapanjujuća razlika od vakcina Fajzer/ BioNTech i Moderne i može predstavljati izbor za ljude koji nisu sigurni koju vakcinu da nabave ili kada je mogu dobiti.

Vakcine koje su već na tržištu u Sjedinjenim Državama imaju oko 95 odsto ukupne efikasnosti protiv simptoma Covid-19, sa možda čak i većom efikasnošću u težim slučajevima. Ali stručnjaci kažu da će vakcina Džons & Džonson i dalje biti korisna protiv pandemije u Sjedinjenim državama i širom sveta.

Među svim učesnicima iz različitih geografskih područja, uključujući one zaražene novom virusnom varijantom, Jansenov kandidat za COVID-19 bio je ukupno 66 odsto efikasan u sprečavanju kombinovanih krajnjih tačaka umerenog i teškog COVID-19, 28 dana nakon vakcinacije. Početak zaštite primećeno je već 14. dana “, navodi se u saopštenju kompanije.

Bonus video:

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.