SUD U KOLUMBIJI PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV GERILSKOG POKRETA FARK: Povod su zločini protiv čovečnosti!
Foto: Profimedia

KOLUMBIJA PROTIV ZLOČINA

SUD U KOLUMBIJI PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV GERILSKOG POKRETA FARK: Povod su zločini protiv čovečnosti!

Lišavanje slobode i nametanje uslova za njihovo puštanje na slobodu predstavlja ratni zločin, posebno uzimanje talaca

Objavljeno:

Specialni sud Kolumbije, Sud mira, podigao je optužnicu protiv osam lidera bivšeg gerilskog pokreta Fark za ratne i zločine protiv čovečnosti zbog otmice više od 21.000 ljudi tokom oružanog sukoba u toj zemlji u drugoj polovini 20. veka.

"Lišavanje slobode i nametanje uslova za njihovo puštanje na slobodu predstavlja ratni zločin, posebno uzimanje talaca", rekla je Hulijeta Lemetre (Julieta Lemaitre), sudija specijalnog suda osnovanog posle mirovnog sporazuma vlasti i pokreta.

Sporazum je potpisan 2016. godine i tada se Fark pretvorio u političku stranku. Od skora je Fark promenio naziv u Partiju zajednice (Partido Communes).

Medju optuženima nalaze sada šef stranke Rodrigo Londonjo (Londono), kao i Pablo Katatumbo (Catatumbo) i Hulijan Galjo (Julian Gallo) koji su medju deset poslanika te stranke.

Sud ih optužuje i za druge ratne zločine povezane sa sudbinom otetih, kao što su "ubistva, mučenje, surovo postupanje, kršenje dostojanstva osobe, seksualno nasilje i prisilno raseljenje".

Bilo je zločina protiv čovečnosti jer je postajala namera da se sistematski napadne civilno stanovništvo, dodala je sudija.

Prema optužnici, bivši gerilci Fark-a su samo od 1990. do 2016. godine zatvorili 21.396 ljudi, što je veći broj od do sada poznatih podataka.

FARK je bila marksističko-lenjinistička organizacija, osnovana kao oružano krilo Komunističke partije koja je vodila oružanu borbu protiv kolumbijskih vlasti od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj bili veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.