NEMAČKA UVODI NOVE RIGIDNIJE MERE! Nikome nije dozvoljen ulaz u zemlju!
Foto: Profimedia

NOVE RIGIDNIJE MERE

NEMAČKA UVODI NOVE RIGIDNIJE MERE! Nikome nije dozvoljen ulaz u zemlju!

Na zvaničnom sajtu Ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako

Objavljeno:

Iako na zvaničnom sajtu ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, u praksi je sasvim drugačije

Srbi u Nemačku ne mogu da uđu ni uz negativan PCR test.

Na zvaničnom sajtu Ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako.

Ulazak u Nemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procene službenika na pasoškoj kontroli. Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska naših državljana nemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa.

Samoprocena policije

Zato, ako planirate da idete u Nemačku kod dece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju.

Upravo ovakvu neprijatnost doživela je prekjuče starija Beograđanka (ime i prezime poznato redakciji) iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Nemačku. Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snaju, ali i tek rođenog unuka.

Ko može u Nemačku

- nemački državljani - državljani Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške ili Islanda - državljani Srbije sa dozvolom boravka - supružnici, registrovani partneri, maloletna deca i roditelji maloletne dece - punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre, bake i deke - nevenčani parovi - hitna službena putovanja - službena putovanja radi posete sajmu - predavači ili učesnici kongresa - oni sa ubedljivim medicinskim razlozima

U Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) potvrdili su za Informer da odluku o ulasku u Nemačku donose granični policajci

- Državljani Srbije u vreme epidemije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri... Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi službenik granične policije - kažu u MSP.

Rigorozne mere

U ''Er Srbiji'' objašnjavaju da su uzrok ove situacije epidemija koronavirusa i pooštrene mere za sve putnike.

- Nemačka ima diskreciono pravo da zbog trenutne situacije u svoju zemlju pusti koga želi. Ove mere su donete zbog trenutne kovid situacije. Oni sami procenjuju i odlučuju da li možete da uđete u zemlju ili ne, bez obzira na to što imate i negativan PCR test i sva potrebna dokumenta. To, naravno, ne važi za državljane njihove zemlje ili strane državljane koji imaju prijavljen boravak u Nemačkoj - ističu u ovoj avio-kompaniji - piše Informer

Inače, slično ćete proći ukoliko krenete i u bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Slobodna putovanja za sada su nam moguća samo u Bugarsku.

Seničić: Vakcina uslov za putovanje?

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ("Juta") Aleksandar Seničić kaže da se za sada čini da će primljena vakcina biti prednost, ali ne i uslov da se može putovati u druge zemlje.

- Još se ne zna po kojim će se pravilima i uslovima ubuduće putovati u inostranstvo, ali zbog naredne turističke sezone valjalo bi da oni budu poznati do kraja marta ili početkom aprila. Jer neki ljudi jednostavno ne žele da prime vakcinu, drugi pak i ne smeju i za njih će važiti druga pravila, recimo negativan PCR ili brzi antigenski test - kaže Seničić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.