Kolektivna tužba NVO protiv Francuske zbog sistematske diskriminacije koju sprovodi policijia
Francuska policija, Foto: AP

nagodba je najbolje rešenje

Kolektivna tužba NVO protiv Francuske zbog sistematske diskriminacije koju sprovodi policijia

To je prva kolektia tužba za diskriminaciju na osnovu boje kože ili navodnom etničkom poreklu u Francuskoj

Objavljeno:

Šest nevladinih organizacija (NVO) pokrenulo je danas kolektivnu tužbu protiv francuske vlade zbog navodne sistemske diskriminacije policijskih službenika koji vrše proveru identiteta.

Organizacije, uključujući Hjuman rajts voč (Humaghts Watch HRW) i Amnesti Internešenal, tvrde da francuska policija koristi rasno profiliranje prilikom provere identiteta, i da su na meti crnci i Arapi.

Nevladine organizacije uputile su formalan zahtev premijeru Žanu Kateksu i francuskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde da preduzmu konkretne korake i reforme u sprovodjenja zakona koke bi obezbedile da rasno profilisanje ne odredjuje koga policija zaustavlja.

O rasnom profilisanjanju u francuskoj policiji raspravlja se godinama, posebno kada je reč o praksi policajaca da najčešće legitimišu uglavnom mlade crnce i Arape koji žive u siromašn četvrtima.

Francuske vlasti, prema zakonu imaju četiri meseca da razgovaraju sa nevladinim organizacijama o ispunjavanju njihovih zahteva. Ako stranke koje stoje iza tužbe ostanu nezadovoljne nakon tog vremena, slučaj će ići na sud, prema rečima jednog od advokata.

To je prva kolektia tužba za diskriminaciju na osnovu boje kože ili navodnom etničkom poreklu u Francuskoj.

Četvoromesečni period za postizanje nagodbe mogao bi da se produžiti ako razgovori napreduju, ali ako ne, grupa NVO će se obratiti sudu, rekao je adokat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta/AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.