MEĐU PRIORITETIMA DŽOA BAJDENA JE I ZAPADNI BALKAN: Novi predsednik SAD je ovo otkrio Angeli Merkel
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/ DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION H

važan razgovor

MEĐU PRIORITETIMA DŽOA BAJDENA JE I ZAPADNI BALKAN: Novi predsednik SAD je ovo otkrio Angeli Merkel

On je izrazio nameru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju.

Objavljeno:

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, dvoje državnika istaklo prioritetne teme, među kojima su Avganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan na kojem je aktuelno pitanje rešavanja odnosa i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

"Predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dve zemlje. On je izrazio nameru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti, i zajedničke demokratske vrednosti", piše u saopštenju Bele kuće.

Oni su se takođe saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promena, borbi protiv kovid-19 i unapređenju zdravstvene zaštite, kao i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navodi se u ovom saopštenju.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.