Ankete u Italiji: U slučaju izbora, pobeđuje desnica
Konte, Foto: Printscreen/youtube

italija striktna na ovu temu

Ankete u Italiji: U slučaju izbora, pobeđuje desnica

Stranke desnog, niti one levog centra ne bi mogle obrazovati većinsku vladu bez pomoći malih stranaka

Objavljeno:

Nekoliko ispitivanja javnog mnenja koje su zadnjih dana sprovedena u Italiji u očekivanju ostavke premijera Djuzepe Kontea, pokazuju da bi, ukoliko bi se sada išlo na izbore i glasalo, većinu imale stranke desnog centra, piše onlajn novina Fanpejdz.

Na prvom mestu je, prema ispitanim Italijanima, stranka Liga Matea Salvinija koja, zavisno od ankete, ima podršku između 23 i 24 odsto birača.

Na drugom mestu je Demokratska stranka koju podržava 20 odsto biračkog tela, na trećem mestu je Frateli d'Italija sa 16 odsto, a sledi Pokret pet zvezdica sa 14 odsto glasova birača.

Ankete, napravljene ovih dana kada se govorilo o padu vlade, pokazuju da bi koalicija desnih stranaka imala solidnu većinu od 46 odsto, dakle više od onoga što bi, u slučaju da se glasa sada, imale stranke levog centra koje čine sadašnju koalicionu vladu.

Međutim, ni stranke desnog niti one levog centra ne bi mogle obrazovati većinsku vladu bez pomoći malih stranaka.

U grupi desnih to je Forza Italija Silvija Berluskonija, kojoj bi poverenje ukazalo 7 odsto birača, a u grupi stranaka levog centra Italija Viva, Matea Rencija, koja zavisno od ankete ima između, 2,5 i 3 odsto glasova birača.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.