HRVATI BESNI ZBOG NESTAŠICE VAKCINA! Pitaju ZAŠTO ZA EU NEMA VAKCINA, a za Bajdenovu Ameriku je spremno 400 miliona
Vakcina/ilustracija, Foto: Tanjug

neverovatno

HRVATI BESNI ZBOG NESTAŠICE VAKCINA! Pitaju ZAŠTO ZA EU NEMA VAKCINA, a za Bajdenovu Ameriku je spremno 400 miliona

Ujedno je Pfizer službeno objavio da američkoj vladi nudi nabavu dodatnih 400 miliona doza!

Objavljeno:

Hrvatska je u veoma teškom položaju zbog neispunjenih obaveza proizvođača vakcina prema njoj. U pitanju je nastavak vakcinacije, a novinari su počeli da traže odgovore na pitanje zašto su Hrvatska i EU izvukli deblji kraj u ovoj situaciji.

Davor Ivanković je napisao zapažen tekst za Večernji list. Prenosimo ga:

"EU je za istraživanje vakcine platila stotine miliona evra, a farmaceuti su, uprkos dogovoru, prednost u isporuci dali SAD-u.

Potpuni zastoj nastavka vakcinisanja u svim zemljama EU govori kolika je trenutno stvarna moć i pozicija EU u svetu. EU, naime, voli o sebi misliti najbolje, oslanjajući se na vekove kulturne, tehnološke, naučne i industrijske dominacije, ali ta priča za 450 miliona građana sada nije nikakva uteha. Unija je ostala bez vakcina, a što je još gore, niko nema pojma kada će se i hoće li se uskoro normalizovati nabavka barem sa dve odobrene vakcine, Pfizer-BioNTechovim i Moderninim. Tom apsurdu pridružila se i Astra-Zeneca, koja usred krize poručuje da će moći isporučiti samo 40 posto planirane količine! Taj zadnji udar posebno boli jer je reč o vakcini iz Oxforda, europskom, kojeg ne bi bilo da EU nije unapred za istraživanje platio stotine miliona evra.

U međuvremenu, glasine i sumnje da su američki Pfizer i Moderna priskočili u pomoć predsedniku Džou Bajdenu kako bi se brzo i masovno suzbio COVID više nisu glasine. Objava Pfizera od 23. januara, da je iznenada potpisan novi ugovor s američkom vladom o narudžbi novih sto miliona doza vakcine s rokom isporuke u drugom tromesečju 2021. jasno govori koji klijent ima prednost. Istovremeno je objavljeno da će Amerikanci do kraja juna ove godine nabaviti od Pfizera i Moderne 400 miliona doza, po 200 miliona od svakog dobavljača.

Ujedno je Pfizer službeno objavio da američkoj vladi nudi nabavu dodatnih 400 miliona doza! To potpuno odgovara Bajdenovom planu o brzom vakcinisanju Amerikanaca, kojih ima oko 330 miliona, a iz SAD-a stižu i podaci da vakcinipšu oko milion građana dnevno. Dovoljno vakcina u ovom trenutku imaju Velika Britanija i Izrael, čije je čudo brzo objašnjeno kada se saznalo da im je Pfizer izašao u susret s milionima doza jer su Izraelci platili svaku dozu dvostruko više od EU, 30 eura. Čak i Pfizer ističe šta je glavni problem te traži pomoć američke vlade. Naime, i plan isporuke za SAD zavisi o sposobnosti firme da nabavi sirovine. Pfizer ističe da ima teškoća sa dobavljanjem, stoga novi ugovor te firme s američkom vladom uključuje i odredbu da vlada koristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se povećala dostupnost ključnih sastojaka vakcina. Radi se očito o tome da velikim proizvođačima manjkaju određene ključne supstance za proizvodnju vakcine koje uglavnom stižu iz uvoza.

Lako je pogoditi da je reč o Kini i Indiji. Jedina Pfizerova tvornica u EU, ona u Belgiji, za koju se tvrdi da sve što proizvede šalje isključivo u EU, muči se s dopremom ključnih supstanci nakon velikog požara u indijskoj tvornici. EU, dakle, sada potpuno zavisi o inostranim farmaceutskim kompanijama i proizvođačima supstanci iz Azije. Činjenica da EU sada za sebe ne može samostalno proizvesti ni jednu dozu vakcina jasno ukazuje što je sada glavni prioritet, budući da priča o ovoj i idućim pandemijama tek počinje. Što se Hrvatske tiče, jasno je da se mora uprijeti u spašavanje Imunološkog zavoda i gradnju nove tvornice."

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.