DEVETI SASTANAK PO REDU: EU lideri večeras o vakcinaciji, pasošima, Zapadnom Balkanu...
Don der Lajen vodi glavnu reč, Foto: EPA/PATRICK SEEGER

važno!

DEVETI SASTANAK PO REDU: EU lideri večeras o vakcinaciji, pasošima, Zapadnom Balkanu...

U Briselu napominju da se još nije stiglo do faze kada se može govoriti o "upotrebi serrtifikata" .

Objavljeno:

Lideri zemalja članica EU razgovarće većeras o borbi protiv pandemije Kovid19, uključujući pitanja ubraznja vakcinacije, sertrifikata o vakcinaciji i solidarnosti u raspodeli vakcina sa Zapadnim Balkanom i susedstvom.

U pitanju je deveti po redu video sastanak EU lidera od početka panedemije koji je isključivo posvećen koordinaciji u borbi protiv virusa Kovid19.

"Cilj je da se razmotri trenutna epidemiološka situacija u Evropi, jer se nalazimo na raskršću nakon praznika, a najvažnije je poslati političku poruku o ozbiljnosti novog soja virusa", navodi se u Briselu pred večerašnji sastanak.

Lideri EU razgovaraće i o stanju u proizvodnji, isporuci i primeni vakcina protov Kovid19.

Mnoge zemlje čalnice zabrinute su zbog kažnjenja u isporuci dogovorenih količina vakcina od jedna dva odobrena proizvođača u Evropi Fazjer i Bajontek i Moderna.

Evropska komisija, koja je u ime svih zemlja članica ugovarala kupovinu i isporuke vakcina informisaće lidere o trenutnom stanju u proizvodnji i dostupnim količinama namenjenim za evropsko tržište.

Sa druge strene, zemlje članice će podeneti izvešatje o napretku u nacionalnim kampanjama vakcinacije.

EU lideri razmotriće i mogućnosti za najavljenu podelu vakcina sa zemljama Zapadnog Balkana i susedstva u ovoj tzv prvoj fazi vakcinacije.

"Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namera da to realizijemo kada budemo i sami dovoljno napredovali", objašanjava zvaničnik EU.

Istovremneo, predsednica Evropske komisje, Ursula fon der Lajen, poziva da se podrže partneri na Zapadnom Balkanu i u susedstvu u nabavci vakcina čak i u situaciji kada ni svi građani EU nisu vakcinisani.

"Oni koji pokašu podršku onima kojima je ona potrebna neće biti zaboravljani, ali oni koji to ne učine biće zapamćeni na drugačiji način. Odlučna sam da Evropa mora da bude na pravoj strani istorije i čovečanstva", poručila je fon der Lajen.

Treća tema razgovora EU lidera biće sertifikati o vakcinaciji , a na insitiranje Grčke koja uvođenje sertifikata o vakcinaciji vidi kao mogućnost za otvarnje Evrope za putovanja i turizam.

U Briselu napominju da se još nije stiglo do faze kada se može govoriti o "upotrebi serrtifikata" .

Napominjie se da u ovom trenutku nema dovoljno vakcinisanih u Evropi da bi takvi pasoši uopšte bili validni kao i da je upotreba takvih sefrifikata koja bi omogućavala odnosno ograničila slobodu kretanja legislativno pitaje i pitanje poštovanja ljudskih prava obzirom da je vakcinacija dobrovoljna širom EU.

EU lideri neće večeras donositi pisane zaključke, a rezultate sastanka predstaviće predsednici Evropskog Saveta i Komisije na konfernciji za medije kasnije večeras.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.