NAKON ŠTO SE OBRATILA PREDSEDNIKU AMERIKE, DOBILA POLA MILIONA LJUDI! Njene reči ODZVANJAJU i gađaju pravo u centar
Amanda Gorman, Foto: Profimedia

zanimljivo!

NAKON ŠTO SE OBRATILA PREDSEDNIKU AMERIKE, DOBILA POLA MILIONA LJUDI! Njene reči ODZVANJAJU i gađaju pravo u centar

Amanda je oduševila naciju.

Objavljeno:

Amanda Gorman (22) postala je najmlađa pesnikinja koja je ikad nastupila na predsedničkoj inauguraciji, a nakon što je u svojoj pesmi pozvala na "jedinstvo i zajedništvo" postala je pravi hit na društvenim mrežama te je u ovom trenutku prati nešto manje od pola miliona ljudi. Pre inauguracije imala je oko 40 hiljada pratioca. Na Instagramu trenutno ima 715 hiljada pratioca, a taj broj stalno raste.

"Kad dan dođe, pitaćemo se gde možemo naći svetlo u ovoj beskrajnoj senci", stihovi su kojima je započela njena petominutna recitacija.

Amanda Gorman
foto: Profimedia

Zatim se osvrnula na masovni upad u Kapitol početkom ovog meseca.

"Videli smo silu koja će našu naciju radije razoriti nego deliti zajedništvo, koja će našu zemlju uništiti ako to znači odgađanje demokratije. Gotovo su uspeli u tome, ali iako se demokratija može povremeno odgoditi, nikad je se ne može trajno poraziti", govorila je Amanda.

Amanda Gorman
foto: Profimedia

Amanda, koja studira sociologiju na Harvardu, poeziju piše od malih nogu, a već je u ranijoj izjavi za New York Times dala do znanja da je svesna da je pred njom veliki zalogaj.

"U pesmi ne mislim ni na koji način slaviti ono što smo videli prošlih nekoliko nedelja i, usuđujem se reći, prošlih nekoliko godina. Ali, nastojat ću da iskoristim svoje reči kako bih oslikala način na koji naša država još uvijek može naći zajedništvo i na koji može zaceliti. Napravit ću to bez da izbrišem ili zanemarim grubu istinu s kojom se Amerika mora pomiriti", rekla je tom prilikom.

Bajdenov odbor za inauguraciju kontaktirao ju je krajem prošlog meseca, nakon što ju je Džil Bajden slušala kako govori u kongresnoj knjižnici i predložila da je pozovu da govori na inauguraciji.

Amanda Gorman
foto: Profimedia

Kaže da joj nisu govorili o čemu treba da piše, osim što je tema inauguracije bila "Ujedinjena Amerika".

"Kad sam čula o njihovoj viziji, bilo mi je lako pristati, to je bilo tačno ono o čemu sam htela pisati u svojoj pjesmi. O ujedinjenoj Americi, o novom poglavlju za našu zemlju. Moramo se pomiriti s mračnom realnošću ako želimo krenuti napred, to je isto važan moment u pesmi. Ima tu mesta i za tugu i strah i nadu i jedinstvo, a ja se nadam da će u pesmi biti i dašak veselja jer imamo puno toga za proslaviti na ovoj inauguraciji", zaključila je.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.