JUŽNOKOREJSKI PREDSEDNIK BRUTALNO ISKREN: Bajden treba da uči na neuspesima Donalda Trampa!
Mun Džae-in, Foto: AP

poruka bajdenu

JUŽNOKOREJSKI PREDSEDNIK BRUTALNO ISKREN: Bajden treba da uči na neuspesima Donalda Trampa!

Južnokorejski predsednik se trudi da održi pozitivnu atmosferu za dijalog naspram Kimovih najava da će dalje proširiti svoj nuklearni i raketni program koji preti azijskim saveznicima SAD i Americi

Objavljeno:

Južnokorejski predsednik pozvao je administraciju izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da gradi na ostvarenjima i uči iz neuspeha diplomatskog angažovanja odlazećeg predsednika Donalda Trampa u Severnoj Koreji.

Predsednik Mun Džae-in je žestoko lobirao da organizuje tri Trampova samita sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, ali ta diplomatija je u blokadi zbog neslaganja oko ublažavanja američkih sankcija vezanih za razoružanje Severne Koreje.

Bajden je optužio Trampa da juri za spektaklom samita umesto uvođenja značajnih ograničenja severnokorejskih nuklearnih sposobnosti.

Severna Koreja ima istoriju proba nuklearnog oružja i drugih provokacija da testira nove američke predsednike i Kim Džong Un je u nedavno održanim političkim govorima, izgleda namenjenim da vrše pritisak na novu Bajdenovu administraciju, obećao da će pojačati svoj program nuklearnog oružja.

Južnokorejski predsednik se trudi da održi pozitivnu atmosferu za dijalog naspram Kimovih najava da će dalje proširiti svoj nuklearni i raketni program koji preti azijskim saveznicima SAD i Americi.

Mada je Mun priznao da će Bajden verovatno pokušati drugačiji pristup od Trampovog, on je naglasio da bi Bajden mogao da nauči nešto iz Trampovih uspeha i neuspeha u kontaktima sa Severnom Korejom.

Na uglavnom virtuelnoj konferenciji za novinare u Seulu, Mun je rekao da Kim i dalje ima "jasnu spremnost" da denuklearizuje zemlju ako bi Vašington i Pjongjang mogli da nađu uzajamno prihvatljive korake da smanje nuklearnu pretnju i osiguraju bezbednost Severne Koreje.

Većina stručnjaka tumači Kimove najnovije izjave kao dalji dokaz da će on zadržati svoj program naoružanja da bi osigurao opstanak svog režima.

"Početak Bajdenove administracije pruža novu šansu da ponovo počnu pregovori između Severne Koreje i SAD i takođe između Južne i Severne Koreje", koji su isto u zastoju uz blokadu nuklearnih pregovora, rekao je Mun.

Pogoršanje međukorejskih odnosa je dosta velika prepreka za Muna koji se sastao sa Kim Džong Unom tri puta 2018. godine i izrazio želje da podstakne međukorejske ekonomske veze zaustavljene zbog američkih sankcija Severnoj Koreji.

Na prvom samitu Tramp-Kim u junu 2018. dvojica vođa su obećala da će popraviti bilateralne odnose i izdali su opšta obećanja o Korejskom poluostrvu bez nuklearnog oružja, bez preciziranja kako će se to ostvariti.

Međutim, pregovori nisu krenuli dalje za vreme drugog sastanka u februaru 2019. kada su Amerikanci odbili severnokorejske zahteve za veliko ukidanje sankcija u zamenu za zatvaranje starog nuklearnog reaktora što bi bilo jedanko delimičnoj predaji njihovih nuklearnih sposobnosti.

Mun je rekao da je sporazum Trampa i Kim postignut na prvom sastanku i dalje relevantan i da Bajdenova administracija treba da izvuče lekcije iz neuspeha njihovog drugog sastanka.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.