NEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE VAN SEBE, IMA OŠTRU PORUKU: Reagovao je na hapšenje Navaljnija!
Hajko Mas traži oslobađanje Navaljnog, Foto: Youtube printscreen

hajko mas reagovao!

NEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE VAN SEBE, IMA OŠTRU PORUKU: Reagovao je na hapšenje Navaljnija!

Ruski Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je saopštio da je za Navaljnim 29. decembra 2020. godine raspisana poternica zbog "višekratnih kršenja pravila"

Objavljeno:

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas Rusiju da "odmah oslobodi" opozicionara Alekseja Navaljnog uhapšenog čim je avionom stigao u Moskvu iz Nemačke.

Navaljni, koji se oporavio posle pretpostavljenog trovanja u avgustu, "doneo je svesno odluku da se vrati u Rusiju koju smatra svojom ličnom i političkom domovinom" i to što su ga ruske vlasti uhapsile odmah po dolasku je "potpuno neshvatljivo", rekao je Mas.

Ruska policija privela je sinoć Navaljnog na aeorodromu Šeremetjevo dok se spremao da prodje pasošku kontrolu.

Mas je ukazao da je Rusija vezana sopstvenim ustavom i medjunarodnim obavezama o vladavini prava i zaštiti gradjanskih prava, dodajući da ti principi treba takodje da budu primenjeni s Navaljnim koji treba "odmah da bude oslobodjen".

On je rekao da je "ozbiljan napad trovanjem" izvršen nad Navaljnim na ruskom tlu i da Nemaćka poziva Moskvu da sprovede detaljnu istragu o tom napadu i da izvede odgovorne pred sud.

Hapšenje Navaljnog osudili su sinoć i zvaničnici EU, kao i odlazeći državni sekretar SAD Majk Pompeo i budući savetnik za nacionalnu bezbednost izabranog predsednika Džoa Bajdena, Džejk Salivan.

Ruski Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je saopštio da je za Navaljnim 29. decembra 2020. godine raspisana poternica zbog "višekratnih kršenja pravila" dok je bio pod uslovnom kaznom i da će biti u zatvoru do naredne odluke suda.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos pretnji zatvorskom kaznom.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok. ; Navaljni je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo.

Kremlj je odbacio te optužbe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta/AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.