RUSKI NAUČNICI SU DOŠLI DO NAJNOVIJEG OTKRIĆA: Crni viper krije REŠENJE protiv KOVIDA 19?
Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

VAKCINA PROTIV KORONE

RUSKI NAUČNICI SU DOŠLI DO NAJNOVIJEG OTKRIĆA: Crni viper krije REŠENJE protiv KOVIDA 19?

Mali broj neželjenih reakacija na Fajzerovu vakcinu prijavljen u Srbiji

Objavljeno:

Ruski naučnici pod rukovodstvom šefa laboratorije Instituta bioorganske hemije Ruske akademije nauka Jurija Utkina pronašli su novi način borbe protiv virusa korona, i to pomoću fermenta koji se nalazi u otrovu zmija.

Kako se navodi u istraživanju, najefikasniji otrov ispostavilo se da dolazi iz zmija “crni viper” (Vipera nikolski) koji imaju moćnu virucidnu aktivnost protiv kovida 19, prenosi Sputnjik.

Ta vrsta zmija živi uglavnom na jugozapadu Rusije, ali i u Ukrajini.

Naučnici navode da bi otrovi tih zmija mogli postati perspektivno sredstvo u stvaranju novih lekova koji su u stanju da “napadaju“ korona virus.

Rusija razvila imunitet stada?

Rusija je razvila imunitet stada protiv kovid-19 uprkos relativno niskoj stopi zaraze u poređenju sa drugim državama, izjavila je juče šefica ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi Ana Popova.

“Naša ekonomija funkcioniše, sve industrije funkcionišu, mi smo naučili da radimo i razvili smo imunitet stada uprkos relativno niskoj stopi zaraze u poređenju sa drugima“, rekla je Popova tokom sesije sa vodećim epidemiolozima i virusolozima, prenosi Tas s.

Ona je rekla da je Rusija trenutno na 60. mestu u svetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

U Rusiji uskoro počinje primena testova na novi soj korone

U Rusiji će se narednih nedelja pojaviti sistemi za testiranje koji će moći da otkriju novi korona virus sa mutacijama, izjavila je direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

„Sada možemo da dobijemo sistem za testiranje, to će trajati najviše 2-3 nedelje, koji će razlikovati virus od virusa sa mutacijama. Nabavili smo instrument koji određuje određene promene virusa,“ rekla je Popova na sastanku zamenice ruskog premijera Tatjanom Golikovom sa vodećim epidemiolozima i virolozima, prenosi Sputnjik.

Rusija ima više od 600 uzoraka soja virusa korona, više od 400 ih je dekodirano, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

„Nakon što su se u Rusiji pojavili pacijenati sa koronom, naši naučnici su izolovali svoje sojeve tog virusa. Sada imamo više od 600 – mislim na 600 uzoraka, od kojih je kod više od 400 određena kompletna genomska sekvenca,“ saopštila je Golikova.

Ona je dodala da Rusija aktivno učestvuje u proučavanju genetske raznolikosti i evolucije pandemijskog potencijala kovida-19.

Direktor Centralnog naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora Vasilij Akimkin saopštio je da je ovaj Institut razvio sistem za testiranje koji može da smanji vreme dobijanja rezultata na sat do sat i po.

„Naši stručnjaci su zajedno sa stručnjacima iz drugih instituta praktično razvili i isprobali test koji može da smanji vreme istraživanja… Vreme otkrivanja (virusa) iznosi od 60 do 90 minuta,“ istakao je Akimkin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.