DRUŠTVENE MREŽE NA UDARU: Ako cenzurišu post, popiće kaznu!
Kako se navodi, korisnici će moći da se žale Savetu za slobodu govora, a ako društvene mreže blokiraju naloge ili uklanjaju postove koji ne predstavljaju kršenje poljskog zakona, moraće da plate kaznu od do 13,35 miliona dolara, Foto: EPA

OŠTRO

DRUŠTVENE MREŽE NA UDARU: Ako cenzurišu post, popiće kaznu!

Poljski premijer Mateuš Moravjeski u sredu je na Fejsbuku napisao da se ne sme tolerisati cenzura na društvenim mrežama i poručio da bi društvene mreže trebalo da služe društvu, a ne svojim "moćnim vlasnicima"

Objavljeno:

Društvenim mrežama koje uklanjaju objave koje smatraju uvredljivim prete novčane kazne, upozorio je danas poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro.

Zvaničnici poljske vlade osudili su deaktivaciju naloga odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa na društvenim medijima i najavili da će nacrtom zakona, koji je pripremljen, biti nelegalno da tehnološke kompanije preduzmu slične korake u toj zemlji, preneo je ranije Gardijan.

Kako navodi Rojters, vladajuća poljska stranka Pravo i pravda tvrdi da velike tehnolološke kompanije vrše "opasan nivo kontrole" nad javnom debatom, cenzurišući mišljenja koja nisu u skladu s njihovim vlastitim "liberalnim pogledima na svet", prenosi Rojters.

"Akcenat stavljamo na sferu slobode", rekao je Ziobro na konferenciji za novinare dodajući da zakonom neće biti isključena mogućnost uklanjanja postova ili blokiranja naloga, već će kompanije biti sprečene da "blokiraju pojedinačne izjave ili brišu naloge korisnika, ako s njima nisu saglasni".

Kako se navodi, korisnici će moći da se žale Savetu za slobodu govora, a ako društvene mreže blokiraju naloge ili uklanjaju postove koji ne predstavljaju kršenje poljskog zakona, moraće da plate kaznu od do 13,35 miliona dolara.

Poljski premijer Mateuš Moravjeski u sredu je na Fejsbuku napisao da se ne sme tolerisati cenzura na društvenim mrežama i poručio da bi društvene mreže trebalo da služe društvu, a ne svojim "moćnim vlasnicima".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.