NE RAZMATRAMO KINESKU VAKCINU: Nakon najave Mađarske, oglasio se i Brisel!
Vakcina, Foto: EPA-EFE/ ANDREY RUDAKOV HANDOUT

pregovori nisu ni u opticaju

NE RAZMATRAMO KINESKU VAKCINU: Nakon najave Mađarske, oglasio se i Brisel!

Upravljački komitet u kome su zastupljene sve zemlje čalnice, EK i proizvođači

Objavljeno: 14:59h

Povodom najava da Mađarska, zbog "spore isporuke evropskih vakicna", razmatra uvoz "lako dostupne kineske vakcine, iz Brisela poručuju da nema potrebe za bilateralnom nabavkom dodatnih vakcina, a da se sa Kinom ni ne pregovra na nivou EU.

"EU je obezbedila 2,3 millarde doza potencijalnih vakcina, a samo od kompanija Fajzer i Moderna, koje su već u upotrebi, imamo naručenih vakcina za 80 procenata stanovništva EU", kaže portparol Evropske komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisiji navode da je samo od kompanija Fajzer i Moderna naručeno 760 miliona doza (600 milona i 160 milona), a da ubrzo stižu i druge vakcine.

- Zato nema potrebe za bilo kakvim bilateralnim sporazumima za dodatne doze povrh onih koje je EK dogovorila za potrebe svih zemlja članica - navode u Komijsi.

Dodaje se da isporuka vakcina zemljama članicam ide kroz tzv. Upravljački komitet u kome su zastupljene sve zemlje čalnice, EK i proizvođači.

U Evropskoj komisiji dodaju da oni nisu u kontaktu sa kineskim proizvođačima vakcina, nit da imaju informacije da su Kinezi kontarktirali Evropsku agenciju za lekove povodom odobrenja upotrebe njihove vakcine na teritoriji EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.