Evropski sud prihvatio žalbu Ukrajine na Rusiju zbog Krima
Krim, ilustracija, Foto: Profimedia

zahtev!

Evropski sud prihvatio žalbu Ukrajine na Rusiju zbog Krima

Nije poznato kada će Sud doneti presudu o tome

Objavljeno:

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je danas prihvatio da uzme u razmatranje žalbu Ukrajine na, kako trdi, kršenje ljudskih prava na poluostrvu Krimu koji je anektirala Rusija.

Najviši evropski sud za ljudska prava, ;sa sedištem u Strazburu, zaključio je da je Ukrajina dala dovoljno dokaza za svoju žalbu i da je ona prihvatljiva za razmatranje.

Nije poznato kada će Sud doneti presudu o tome.

Ukrajina u žalbi tvrdi da je Rusija odgovorna za masovno kršenje ljudskih prava na crnomorskom poluostrvu.

Evropski sud za ljudska prava je, medjutim, ustanovio da nisu potkrepljeni dokazima pojedini navodi iz žalbe Ukrajine, uključujući tvrdnju da je Rusija odgovorna za ubistva i sukobe na Krimu.

Rusku aneksiju Krima 2014. godine nije prihvatila većina država sveta, a SAD i EU su zbog toga uvele sankcije Moskvi.

Medjunarodne organizacije za ljudska prava odavno ukazuju na zloupotrebe na Krimu, uključujući ograničenje slobode izražavanja i mirnog okupljanja, i uznemiravanje pro-ukrajinskih aktivista i stanovnika, krimskih Tatara.

Moskva tvrdi da je zakonito pripojila Krim jer se ogromna većina stanovništva na referendumu izjasnila za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, i uporno odbija optužbe da krši ljudskih prava.

Rusija je prošlogodišnjom izmenom Ustava uspostavila primat ;domaćih propisa nad medunarodnim, te može ;da odbaci buduće odluke Evropskog suda za ljudska prava ;i drugih medjunarodnih tela.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.