AMERIKANCI NISU DOBRO POSTUPILI, TO MOŽE DA IMA POSLEDICE: Lavrov uputio oštru poruku!
Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, Foto: Print Screen Youtube

objavljeno

AMERIKANCI NISU DOBRO POSTUPILI, TO MOŽE DA IMA POSLEDICE: Lavrov uputio oštru poruku!

- Mnogi, uključujući predstavnike UN, izražavaju bojazan da bi se mogao pojaviti negativan efekat - rekao je Lavrov

Objavljeno:

Kako je Stejt department prošle nedelje saopštio, SAD će dodati jemensku miliciju Huti na svoj spisak terorističkih organizacija. Ujedinjene nacije su upozorile na to da će odluka najverovatnoije "imati ozbiljne humanitarne i političke posledice".

Namera Vašingtona da Hute označi kao "teroriste" može imati negativne posledice po Jemen, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa saudijskim ministrom spoljnih poslova Fajsalom bin Farhanom al-Saudom u četvrtak, Lavrov je nagovestio da bi mu se jako svidelo da američki potez ne utiče na političko rešenje u Jemenu.

- Mnogi, uključujući predstavnike UN, izražavaju bojazan da bi se mogao pojaviti negativan efekat - rekao je Lavrov.

Fajsal je u međuvremenu izrazio uverenje da taj potez neće ometati buduće jemensko mirovno rešenje.

- Smatramo da je ova odluka doneta, pre svega, ne zbog specifičnog razvoja događaja već zbog situacije i napada Huta na civilne objekte i civile u Jemenu i drugde, kao i zbog njihovih drugih neprijateljskih akcija. Sve ove akcije od strane Huta naterale su SAD da donesu ovu odluku - rekao je ministar spoljnih poslova.

Oznaka terorizma

Američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je u nedelju da će Stejt department dodati Hute na svoju listu terorističkih organizacija, istovremeno označavajući trojicu njihovih lidera kao "specijalno imenovane globalne teroriste".

U ponedeljak je portparol Ujedinjenih nacija Stefane Dujaric upozorio da će imenovanje dramatično pogoršati humanitarnu situaciju u Jemenu i pozvao Vašington da "brzo izda potrebne dozvole i izuzeća kako bi se osiguralo da principijelna humanitarna pomoć može i dalje da stiže do svih ljudi" u Jemenu, uključujući i područja pod kontrolom Huta.

Lider Huta Muhamed Ali al-Huti osudio je američki potez rekavši da Jemence "ne brine ni za kakvo imenovanje" Vašingtona, a Trampovu administraciju nazvao "partnerom u ubijanju Jemena i izgladnjivanju naroda".

Al-Huti je dodao da grupa zadržava "pravo na odgovor". Vlada u Jemenu koju podržava Saudijska Arabija pohvalila je postupak SAD.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.