PARLER JE POTPUNO UNIŠTEN? Pesimističke prognoze za oporavak društvene mreže posle BRUTALNOG NAPADA AMAZONA!
Amazon je ovog puta prekršio ugovor, Foto: Profimedia

brisanje

PARLER JE POTPUNO UNIŠTEN? Pesimističke prognoze za oporavak društvene mreže posle BRUTALNOG NAPADA AMAZONA!

Generalni direktor Parlera kaže da se stranica ove društvene mreže možda nikada neće oporaviti nakon "katastrofalne" čistke od strane Amazona

Objavljeno:

Društvena mreža Parler će možda zauvek prestati sa radom, nakon što je Amazon sa svojih servera izbacio ovu platformu, izjavio je izvršni direktor Parlera Džon Matz, a glavni argument ove kompanija na sudu glasi da je ukidanje motivisano „političkim animozitetom“, a sve potiče od nemira koji su se desili u zgradi Kapitola.

Amazon je prekinuo vezu sa Parlerom prošlog vikenda, tvrdeći da je kompanija dozvolila širenje "nasilnog" sadržaja i da je bila previše popustljiva u filtriranu ovih sadržaja tokom kapitolskih demonstracija, i to je bio glavni razlog gašenja stranice Parlera. U vreme pisanja ovog teksta, Parler ostaje van mreže.

Matz je, sa druge strane, tvrdio da je Parler postao žrtva "koordiniranog napada", ukazujući na činjenicu da su i Google i Apple u roku od 24 h, pokrenuli brisanje aplikacije ove platforme sa svojih onlajn prodavnica, nakon čega je u nedelju Amazon potpuno ugasio Parler. Amerikan Ekspres, Strajp, Slek i Tvilio su se pridružili ovoj "hajki na Parler", prekinuvši saradnju.

Parler je tužio Amazon za kršenje ugovora, klevetu, insistirajući da su njegove akcije motivisane "političkim animozitetom" i željom da skloni Parler iz konkurencije i podstakne bogatijeg klijenta, Tviter. Amazon je u utorak zvanično odgovorio na navode, tvrdeći da je "više puta obavestio Parler da njegov sadržaj krši sporazum stranaka", ali kompanija "nije bila voljna i nije mogla" da se pozabavi problemom. "Amazon je na ivici da odmah suspenduje Parler zbog takvih ispada“, navodi se dodajući da je u periodu koji je vodio do ukidanja Parlera, izvršni direktor Matz "izvestio da je Parler imao čak 26.000 prijava na sadržaje koji su kršili dogovorene standarde, i da je uprkos tome nastavio sa radom".

Međutim, Parlerov kontra-argument glasi da su ovih 26.000 postova dovele do sedmočasovne blokade servera, te da su vezane za Trampovo brisanje sa Tvitera, što je dovelo do povećanog broja koristnika i neumerenih sadržaja koji bi zahtevali kontrolu i moderaciju.

Tokom naredna dva dana Parler je uspeo da sistematski ukloni gotovo sav ovaj sadržaj, o čemu je i sam Amazon izveštavao, a u roku od 48 sati do kraja nedelje - kada je Amazon isključio Parler - Parler je uspeo da ukloni skoro sve, osim nekih 1.000 problematičnih postova.

Ovaj sajt društvenih mreža takođe je tvrdio da ga je Amazon "zaslepio", jer ih kompanija nije obavestila da je prekršila njihov sporazum pre prekida veze, suprotno svojoj verziji događaja. Iako je Amazon ranije slao prijave određenih sadržaja, Parler je rekao da su postovi "odmah istraženi i uklonjeni" i da "nikada nisu dobili obaveštenje od strane Amazona da je njihov način rukovanja bilo neadekvatno, ili da je došlo do kršenja ugovora".

U jeku ove pravne borbe, Parler je zatražio privremenu zabranu pristupa da bi obnovio svoj sadržaj, tvrdeći da je taj potez "neophodan da bi se izbegla nepopravljiva šteta Parlerovog potpunog uništenja“. Dodao je da, iako se nadao da će "brzo naći" drugog onlajn "domaćina", odnosno lending stranicu, "efekti Amazonovih akcija pokazali su se daleko katastrofalnim".

(Espreso.co.rs/Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.