KINEZI U REDOVIMA ČEKAJU TESTIRANjE: Gužva u Inepu zbog putovanja radnika iz najmnogoljudnije zemlje!
Testiranje, Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH, Ilustracija

sve zbog proslave lunarne Nove Godine

KINEZI U REDOVIMA ČEKAJU TESTIRANjE: Gužva u Inepu zbog putovanja radnika iz najmnogoljudnije zemlje!

Gužva u Inepu zbog putovanja radnika iz najmnogoljudnije zemlje na proslavu lunarne Nove godine

Objavljeno:

Na Institutu za primenu nuklearne energije "Inep" u Zemunu proteklih dana može se videti neobičan prizor - veliki broj kineskih državljana koji strpljivo čekaju svoj red za testiranje.

Naime, kako nova pravila nalažu, svi koji žele da putuju u Kinu moraju da prilože negativni nalaz PCR i serološkog testa na IgM antitela, koji važe 48 časova pre ukrcavanja na avion, kako bi dobili HD sertifikat. Upravo ovi propisi prouzrokovali su povećano interesovanje za testiranje na virus korona među Kinezima koji žive i rade u Srbiji, budući da imaju zakazane letove za putovanje u svoju državu radi godišnjih odmora i predstojećih novogodišnjih praznika.

I reporteri "Novosti" su u sredu tokom ranih jutarnjih časova zatekli sličnu sliku ispred Instituta - mnogočlanu grupu Kineza koji su zaposleni u Boru.

- U decembru smo primetili da se veći broj kineskih državljana testira nego što je to inače bio slučaj - priča načelnica odeljenja za prijem i izdavanje rezultata dr Jasminka Miloradović. - Kako se približava proslava njihove Nove godine cifra se povećava, tako da je pre nekoliko dana došlo čak njih 84. Sada se trudimo da formiramo manje grupe.

Naglašava da se oni ne mogu bilo gde testirati, već postoji spisak predviđenih institucija čiji se rezultati priznaju na granici, u okviru kojeg je i Institut "Inep", pa se iz tog razloga stvara dodatna gužva.

Dr Ljiljana Hajduković, pomoćnik direktora za laboratorijska istraživanja, ističe da ne dolaze svakodnevno u ovolikom broju, nego uglavnom organizovano u skladu sa zakazanim letovima, a subotom imaju najviše pregleda.

- U proseku dnevno uradimo oko 100 testova, a subotom imamo najviše pregleda. Uglavnom su cene slične u svim laboratorijama, a verovatno dolaze u velikom broju kod nas jer smo mi među prvima, još u maju, počeli da radimo serološke testove na IgM i IgG antitela sa brojčanim vrednostima - zaključuje dr Hajduković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.