VELIKA NAJAVA BIONTEK-A: VAKCINA se pokazala efikasnom u LEČENJU multiple skleroze kod laboratorijskih miševa!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/NARONG SANGANK

ovo sigurno niste znali

VELIKA NAJAVA BIONTEK-A: VAKCINA se pokazala efikasnom u LEČENJU multiple skleroze kod laboratorijskih miševa!

Miševi kojima je dat placebo pokazali su tipične simptome MS

Objavljeno:

BioNTek, nemačka kompanija za biotehnologiju koja je počela saradnju sa kompanijom Fajzer da bi razvila prvu COVID-19 vakcinu odobrenu u SAD, izveštava u časopisu Sajens da se nova vakcina koja koristi istu tehniku mRNK pokazala efikasnom u lečenju ili zaustavljanju multiple skleroze (MS) kod laboratorijskih miševa. MS nije uzrokovana virusom, već neispravnošću imunog sistema i napadom na zaštitni pokrivač nervnih ćelija u mozgu i kičmenoj moždini, remeti signale između tih ćelija i njihove ciljeve u telu, uzrokujući neurološke, senzorne i motoričke probleme.

BioNTek je rekao da je uspešno kodirao autoantigene specifične za MS koji su, isporučeni putem eksperimentalne vakcine, zaustavili simptome MS kod miševa uzgajanih u stanju koje odražava MS kod ljudi i sprečili dalje pogoršanje miševa sa ranim znacima MS. Miševi kojima je dat placebo pokazali su tipične simptome MS.

Postojeći tretmani MS „deluju sistemskim potiskivanjem imunološkog sistema“, piše Angus Liu u Fierce Biotech. "To može da kontroliše MS, ali takođe ostavlja pacijente ranjivim na infekcije." BioNTek vakcina nije ugrozila normalnu imunološku funkciju. Istraživači su rekli da njihovi nalazi sugerišu da bi se mRNK vakcine, koje se mogu brzo razviti, uskoro mogle koristiti za lečenje „antigena koji uzrokuju bolesti pojedinih pacijenata“.

(Espreso.co.rs/yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.