CNN: Tvit kriv za tumačenje opoziva i budućih Trampovih prava!
Donald Tramp, Foto: Fonet Fonetap

objasnili

CNN: Tvit kriv za tumačenje opoziva i budućih Trampovih prava!

Tvit kriv za tumačenje opoziva i budućih Trampovih prava....

Objavljeno: 13:14h

Proteklih dana jedan tvit planetarno je proširio vest koja je preuzeta kao pravna činjenica: da, ukoliko Kongres SAD opozove predsednika Donalda Trampa, on neće više moći da se kandiduje za predsednika. CNN pojašnjava da to nije istina.

Tvit objavljen dva dana nakon upada Trampovih pristalica u Kapitol, i to sa naloga čoveka koji ima svega 200 pratilaca, uzet je zdravo za gotovo, pa su brojni analitičari u SAD i u svetu, kao i kod nas, na osnovu njega tumačili i namere demokrata i buduću političku sudbinu Trampa i njegove Republikanske partije.

U tvitu koji je za samo par sati podeljen na više od 200 hiljada naloga, kako navodi CNN, iznete su i druge netačne tvrdnje: da bi Tramp u slučaju opoziva izgubio i predsedničke privilegije - penziju, doživotno obezbeđenje....

CNN ističe da Tramp može izgubiti penziju samo ako ga Senat, posle opoziva u Predstavničkom domu Kongresa, dvotrećinskom većinom glasova proglasi krivim i ukloni sa dužnosti predsednika.

Sam "impičment", bez posebne odluke Senata o zabrani kandidature, ne sprečava Trampa da se kandiduje na izborima 2024. godine, protumačilo je više pravnih eksperata za CNN.

Čak i da ga Senat dvotrećinskom većinom proglasi krivim i glasa za njegovo uklanjanje sa funkcije predsednika, to ne bi automatski sprečilo Trampa da se kandiduje 2024.godine.

Ukoliko Senat želi da mu dodatno i zabrani novu kandidaturu predsednika, o tome mora da odluči u posebnoj odluci za koju je potrebna obična većina glasova.

Mnogi građani, navodi CNN, koriste reč "impičment" misleći na opozivanje i uklanjanje sa funkcije, što nije isto.

Predsednici koji nisu opozvani i smenjeni, podseća CNN, imaju pravo na doživotnu penziju jednaku godišnjoj plati šefa izvršnog odeljenja.

Za Trampa, poput njegovog prethodnika Baraka Obamu, to bi iznosilo više od 200.000 dolara godišnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.