ESTONSKI PREMIJER PODNEO OSTAVKU ZBOG ISTRAGE O KORUPCIJI: Imaju SAMO 14 dana da IZABERU NOVOG!
Profimedia/ Juri Ratas, Foto: Profimedia

svet

ESTONSKI PREMIJER PODNEO OSTAVKU ZBOG ISTRAGE O KORUPCIJI: Imaju SAMO 14 dana da IZABERU NOVOG!

Njegova ostavka povlači pad koalicione vlade desnog centra, u kojoj je takodje jedna partija ekstremne desnice. Medjutim, malo je verovatno da će biti održani novi izbori

Objavljeno:

Estonski premijer Juri Ratas objavio je danas da podnosi ostavku pošto je njegova Partija centra pod istragom o korupciji vezanoj za jednu kompaniju za nekretnine.

- Danas sam doneo odluku da podnesem ostavku kao premijer - napisao je Ratas koji je predsednik te stranke, u poruci objavljenoj preko Fejsbuka posle višesatnog sastanka.

Njegova ostavka povlači pad koalicione vlade desnog centra, u kojoj je takodje jedna partija ekstremne desnice. Medjutim, malo je verovatno da će biti održani novi izbori.

Predsednica Kersti Kaljulaid ima rok od 14 dana da imenuje novog premijera koga zatim treba da odobri parlament.

Ratas je rekao da se nada da će njegova ostavka doprineti da se osvetle sve okolnosti istrage o korupciji ali je naglasio da nije doneo nikakvu zlonamernu ili svesno lošu odluku.

Istraga je usmerena na kompaniju za nekretnine Porto Franko koja je dobila veliki zajam od države i zaključila profitabilan sporazum sa vlastima glavnog grada Talina, čiji je gradonačelnik takodje član Ratasove partije. Otac vlasnika kompanije biznismen Hilar Teder je donirao značajne sume za Partiju centra.

- Kao predsednik vlade nisam imao osećanje u slučaju Porto Franka da su neki ministar ili neka partija pokušali da utiču na vladine odluke u nelegalnom smislu - rekao je Ratas.

Medju drugim osumnjičenim u istrazi o korupciji su Kersti Kraht, savetnik ministra finansija Martina Helmea iz ekstremno desničarske partije EKRE.

Ratasova ostavka bi mogla da zaustavi plan za održavanje spornog referenduma o homoseksualnom braku koji je koalicija nameravala da organizuje na proleće.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.