TO ŠTO ONO RADE UJGURIMA, TO JE VARVARSTVO: Šef britanske diplomatije Dominik Rab o KINI!
Dominik Rab, Foto: Printscreen

osuda

TO ŠTO ONO RADE UJGURIMA, TO JE VARVARSTVO: Šef britanske diplomatije Dominik Rab o KINI!

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji Sinđijanga bogatoj resursima

Objavljeno:

Šef britanske diplomatije Dominik Rab osudio je danas "varvarstvo" kineskih vlasti prema Ujgurima najavljujući zabranu kupovine roba koja se proizvodi prinudnim radom te muslimanske manjine u kineskom regionu Sinđijang.

"Danas se pribegava varvarstvu za koje smo se nadali da je stvar prošlosti", rekao je Rab britanskim poslanicima i naveo arbitrarno zatvaranja, "političko prevaspitavanje", prinudni rad, mučenje i prinudnu sterilizaciju Ujgura.

Kineska politika prema Sinđijangu, gde žive Ujguri i druge, pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora između Kine i Zapada zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji Sinđijanga bogatoj resursima. Organizacije za zaštitu prava kažu da je tamo oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima. Kina navodi da se radi o "centrima za profesionalnu obuku" namenjenim da narod nađe posao i da ga udalji od verskog ekstremizma.

Kineski zvaničnici se hvale uspehom da deradikalizuju stanovništvo i stručno da osposobe za posao, tvrdeći da se nije dogodio nijedan teroristički napad već četiri godine.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.