UGAŠENO NAJVEĆE SAJBER-TRŽIŠTE DROGE: POLA MILIONA korisnika valjalo 140 MILIONA EVRA u kripto-valutama!
Zaplenjeno više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini, Foto: Profimedia

MATRIKS

UGAŠENO NAJVEĆE SAJBER-TRŽIŠTE DROGE: POLA MILIONA korisnika valjalo 140 MILIONA EVRA u kripto-valutama!

Nemačke vlasti uspostavile kontrolu na jednim od najvećih ilegalnih tržišta na Darknetu, gde se trgovalo kreditnim karticama, falsifikovanim novcem ali pre svega oružjem ilegalnim supstancama

Objavljeno:

Serveri DarkMarketa (crno sajber tržište) su isključeni, a navodni operater, 34-godišnji Austrijanac, prošlog vikenda je uhapšen na nemačko-danskoj granici i nalazi se u pritvoru, saopštilo je državna advokatska kancelarija u Koblenzu.

Pored toga, zaplenjeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini.

Na DarkMarketu uglavnom se trgovalo drogom, ali i falsifikovanim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM-karticama i softverskim virusima. Platforma je imala pola miliona korisnika, a transakcije su obavljane u kripto-valutama i to u vrednosti od 140 miliona evra.

Kriminalistički inspektorat u Oldenburgu intenzivno je radio na tom slučaju mesecima, pod vođstvom Središnje pokrajinske kancelarije za sajber kriminal iz Koblenza, rekao je u utorak državni advokat.

Pritom se sarađivalo s vlastima iz SAD-a, Australije, Velike Britanije, Danske, Švicarske, Ukrajine i Moldavije. Koordinaciju je preuzeo Evropol.

Darknet je inače posebni server gde se nalazi sva "prljavština" interneta, odnosno sadržaji koji nisu kontrolisani; "običan" internet se klasifikuje kao vrh ledenog brega, dok je darknet sve ono ispod. Treba naglasiti da tu niste sigurni, kako u virtuelnom smislu, tako ni u smislu zaštite od eksplicitnih sadržaja, ubistava, ilegalne pornografije, trgovine ljudima, terorista itd.

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.