TEŠKE VREMENSKE NEPOGODE OTEŽALE ŽIVOT ŠPANACA: Rekordne snežne padavine, najgore u poslednjih 50 godina!
Ilustracija, Foto: EPA / STEFAN SAUER

španija

TEŠKE VREMENSKE NEPOGODE OTEŽALE ŽIVOT ŠPANACA: Rekordne snežne padavine, najgore u poslednjih 50 godina!

Skoro 700 puteva i dalje je pogođeno nevremenom širom Španije, a na mnogima su potrebne zimske gume ili lanci, saopštio je tranzitni organ DGT....

Objavljeno:

Španska prestonica pokušava da se vrati normalnom funkcionisanju nakon rekordnih snežnih padavina u poslednjih 50 godina koje su tokom vikenda paralizovale velike delove centralne Španije.

Padavine i hladno vreme ometaju distribuciju vakcina, prenosi AP, te navodi da je uz nagli pad temperatura danas još i mraz zaledio sneg, koji je u nekim urbanim oblastima dostigao i više od 50 centimetara. Vlasti su pozvale građane da izbegavaju sve osim neophodnih izlazaka iz svojih domova.

Skoro 700 puteva i dalje je pogođeno nevremenom širom Španije, a na mnogima su potrebne zimske gume ili lanci, saopštio je tranzitni organ DGT.

U Madridu vlasti pozivaju građane da izbegavaju da koriste nekoliko traka koje su civilna zaštita i vojni bataljoni uspeli da očiste za vozila hitne pomoći i hitnu dostavu.

Mnogi gradski uslužni objekti ostali su danas zatvoreni, dok su neki supermarketi i manje prodavnice otvorene nakon tri dana.

Kako agencija navodi, podzemna železnica jedini je održiv način vožnje do posla. Prigradski vozovi u Madridu i brza pruga između Barselone i Madrida nastaviće kasnije u toku dana da prevoze putnike, saopštila je nacionalna železnička kompanija Renfe.

Na aerodromu, koji je bio zatvoren od petka uveče, desetak letova je obavljeno danas i očekuje se povratak u pun kapacitet tokom dana, kako je rekao ministar transporta Hose Luis Abalos u intervjuu za špansku TVE.

Ali nova serija od 350.000 doza vakcine Fajzer-BioNTek koju je Španija očekivala da primi danas na aerodromu u Madridu morala je biti preusmerena u severni grad Vitoriju, odakle treba da se distribuira širom zemlje otežanim naporima.

Škole su zatvorene u regionima Kastilja La Manča, Madridu i mnogim drugim oblastima Španije.

Najmanje četiri osobe su umrle od posledica poplava ili niskih temperatura koje je donela oluja Filomena. Mećava je takođe zarobila u svojim vozilima preko 1.500 ljudi, od kojih su neki tu i do 24 sata.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.