IZRAEL NE MARI ZA BAJDENOV STAV, OVO JE PRST U OKO AMERIČKOM PREDSEDNMIKU: Doneli su konačnu odluku!
Bajden, Foto: Printscreen

čeka se potez

IZRAEL NE MARI ZA BAJDENOV STAV, OVO JE PRST U OKO AMERIČKOM PREDSEDNMIKU: Doneli su konačnu odluku!

Izrael najavio širenje jevrejskih naselja, rizikujući da izazove gnev Bajdena

Objavljeno:

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua objavio je danas planove o izgradnji 800 novih stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, što bi moglo da izazove napetost u odnosima sa dolazećom administracijom novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kako je navedeno 100 novih domova će se izgraditi u naselju u kojem je jedna Izraelka ubijena u decembru, a kako se veruje ubio ju je palestinski napadač.

Najava širenja jevrejskih naselja će doprineti popularnosti Netanjahua medju desničarima u vreme oštre izborne kampanje pred parlamentarne izbore 23.mata, ali bi mogla da izazove gnev Bajdena koji se protivi tome i ranije se sukobljavao s Izraelom zbog takve politike.

Izrael je osvojio Zapadnu obali i istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na tim teritorijama.

Gotovo 500.000 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali medju 2,8 miliona Palestinaca.

Jevrejska naselja Palestinci smatraju kršenjem medjunarodnog prava i preprekom za mir i u tome imaju veliku medjunarodnu podršku.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je zdušno podržavala Izrael i odustala je od dugogodšnje američke politike protivljenja naseljima.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je prošle godine posetio jevrejsko naselje na Zapadnoj obali i prvi je američki diplomata koji je posetio deo te zemlje.

Bajden je obećao uravnoteženiji odnos i obnovu pomoći Palestincima koju je Tramp uskratio, a najavio je i oživljavanje mirovnih pregovora koji nisu zbiljno vodjeni više od jedne decenije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/beta/ap)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.