KO JE NENSI PELOSI: Lični i politički profil žene koja RUŠI DONALDA TRAMPA (VIDEO)
Nensi Pelosi, Foto: Printscreen/Youtube

portret

KO JE NENSI PELOSI: Lični i politički profil žene koja RUŠI DONALDA TRAMPA (VIDEO)

"U cilju zaštite našeg Ustava i naše demokratije, postupićemo hitno, jer ovaj predsednik predstavlja neposrednu pretnju"

Objavljeno:

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi rekla je u intervjuu "60 minuta" koji je emitovan u nedelju uveče da je jedan od glavnih motivacionih faktora za uklanjanje Trampa s funkcije eliminisanje svake šanse da ponovo bude izabran. Ovom prilikom se prisetila "užasa napada na američku demokratiju" i scene iz Kapitola gde se zatekla tokom napada demonstranata.

Kako je savetnica Lezli Stahl upozorila Pelosi na moguće ishode vezane za Trampa, odnosno da je moguće da on napusti kancelariju i ponovo se kandiduje za predsednika, ona se javno pozvala na 25. amandman, uz pomoću koga je moguće "rešiti se Trampa, jer on predstavlja veliku pretnju". Njen liderski tim će tražiti glasanje o rezoluciji kojom se potpredsednik Majk Pens i zvaničnici vlade pozivaju na ovaj amandman, a glasanje se očekuje u utorak.

Inače, Nensi Pelosi (Nensi Patriša D'Alesandro) rođena 26. marta 1940. u Baltimoru, Merilend SAD, američka je demokratska političarka koja je bila kongresmenka iz Kalifornije u američkom Predstavničkom domu (1987–), gde je bila prva predsedavajuća (2007–11. i 2019–) i lider manjine u Predstavničkom omu do 2011.

Nensi Pelosi
foto: Printscreen/Youtube

Pelosi potiče iz političe porodice, i nakon završenih studija političkih nauka na Triniti koledžu u Vašingtonu 1962, udala se za Pola Pelosija, a par se sa svojih petoro dece iz Njujorka preselio u San Francisko gde je Pelosi volontirala kao demokratski organizator. Stekavši reputaciju visokoefikasnog prikupljača sredstava brzo je napredovala u demokratskim redovima osamdesetih: bila je član u Demokratskom nacionalnom komitetu i Kalifornijskoj demokratskoj stranci (1981–83) i odbora domaćina Demokratske nacionalne konvencije 1984. u San Francisku.

Pelosi je stekla reputaciju oštroumnog političara i neprestano se razvijala unutar stranke, postavši "manjinski bič" 2002. Kasnije te godine izabrana je za lidera manjine, a kada je preuzela dužnost 2003. godine, postala je prva žena koja je vodila stranku u Kongresu. Koristeći ono što je nazivala glasom „majke petero dece“, Pelosi je počela da zagovara jedinstvo među različitim frakcijama u svojoj stranci prihvatajući konzervativce i "umerene".

Ipak, Pelosi je nastavila da se zalaže za liberalne ciljeve poput kontrole oružja i prava na pobačaj, i glasa protiv reformi socijalne zaštite i rata u Iraku. Pamti se njena oštra kritika predsednika Džordža V. Buša, gde ga je okarakterisala kao „nesposobnog vođu“. Njeni kritičari su zauzvrat tvrdili da ju je njena „leva obala“, levičarska politika doslovno izolovala od stvarnosti dešavanja u većini zemlje.

Nensi Pelosi
foto: Printscren/Youtube

Nakon prelaznih izbora u novembru 2006. godine, demokrate su stekle većinu u Predstavničkom domu. Pelosi je 4. januara 2007. godine izabrana za predsednika Doma 110. kongresa. Nakon što je demokrata Barak Obama preuzeo predsedničku funkciju 2009. godine, Pelosi je bila pristalica mnogih njegovih političkih odluka, pomažući u sprovođenju njegovog stimulativnog paketa u vrednosti od 787 milijardi dolara u februaru 2009. godine i igrajući ključnu ulogu u više od jednogodišnjih napora da se osigura reforma zdravstvene zaštite, koja je na kraju usvojena u martu 2010, čime je ograničena moć osiguravajućim kompanijama a obezbeđeno zdravstveno osiguranje za približno 30 miliona prethodno neosiguranih Amerikanaca.

Nensi Pelosi
foto: Printscren/Youtube

Ironično, popularnost Pelosi je opadala u skladu sa ekonomskom situacijom, što je suprotno od napretka zakonodavstva za koje se zalagala. Uoči prelaznih izbora 2010. postala je meta republikanskih napada; imali su cilj da izbore pretvore u referendum o demokratskom dnevnom redu. Demokrate su loše prošle na izborima u novembru, izgubivši kontorlu nad Domom. Uprkos pozivima za novo rukovodstvo stranke, Pelosi je izabrana da bude lider manjina u sledećem Kongresu. Nastavila je na toj funkciji dok demokrate nisu uspele da povrate kontrolu nad Domom na nekoliko narednih izbora. Njihov nejasan izborni učinak, posebno kod glasača iz radničke klase, doveo je do nemira među demokratama u parlamentu, a nakon što je republikanac Donald Tramp izabran za predsednika 2016. godine, Tim Rajan iz Ohaja izazvao je Pelosi za poziciju manjinskog lidera, gde je ona uspešno završila.

Nensi Pelosi
foto: Printscreen/Youtube

Prelazni izbori 2018. godine beleže masovni uspeh za demokrate pošto su povratili kontrolu nad Domom. Sada im je zvanično trebalo dobro rukovodstvo, a Pelosi je uspešno postavljena na to mesto u januaru 2019, a već na kraju iste godine, bavila se pitanjem kolapsa američke vlade, gde su njene političke veštine konačno došle do izražaja.

(Espreso.co.rs/Foxnews.com/Britannica.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.