MONASI NA SVETOJ GORI SU ISKORISTILI SNEG, GRUDVALI SE KAO DECA: Ove slike su obišle SVET!
Sveta Gora i njeni monasi na grudvanju, Foto: Profimedia, Orthodox Christian Network

monasi u "borbi" sa snegom

MONASI NA SVETOJ GORI SU ISKORISTILI SNEG, GRUDVALI SE KAO DECA: Ove slike su obišle SVET!

Sneg je napadao i na Svetoj Gori...

Objavljeno: 12.01.2021. 08:59h
  • 3

„Ni jedno mesto na zemlji se sa ovim ne može uporediti“, rekao je Sveti Sava davnih dana o Svetoj Gori u "Hilandarskom tipiku". 

Sveta Gora je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu, a po predanju, Presveta Bogorodica je putujući brodom zbog nevremena pristala u luku, a odašnje stanovništvo je prihvatilo njenu propoved. Tada su stanovnici sa Atosa dobili svoje prvo krštenje. Odlazeći, ona im reče:

„Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božija neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest.“

Od tada pa do danas, Sveta Gora se naziva još i „Vrt Presvete Bogorodice“ i omiljeno je mesto hrišćana, kao i svetovnih ljudi, ali i monaha koji ga čuvaju.

Pre nekoliko godina, uoči praznika, Atos je bio zavejan, a monasi Svete Gore su iskoristili priliku za međusobnu "borbu" sa grudvama, koja je tom prilikom propraćena i slikama.

Fotografije su potom obišle svet i naišle na oduševljenje mnogih:

"Posle službe i doručka stariji monasi su se vratili u svoje prostorije. I dalje je bio početak poslednjeg dana u godini. Mladi su se zadržali u snegu. Kada je jedan monah krenuo u tuču sa balkona, celo dvorište je iznenada zapaljeno. Monasi bacaju snežne kugle jedan na drugog, na poklonike i na bilo šta što se kreće. Uradili su to sa velikim oduševljenjem. Ozbiljni muškarci u crnom iznenada su ponovo postali nevina deca. To je ono što zakrpa snega može da izazove u čoveku. Čak i kod svetih ljudi. Neki od starijih monaha su se slikali. Bilo je veselja i smeha posle svakog punog pogotka. Monasi na trgu pokazali su odlične veštine bacanja, uprkos nedostatku vežbe. Bio je prvi sneg posle sedam godina, pa sam čuo. Boj je poginuo samo zbog nedostatka municije na prvom spratu. Sav sneg je korišćen. Svi su se vratili u svoje prostorije kao da se ništa nije desilo. Bilo je to sasvim jedinstveno iskustvo," stoji na Fejsbuku iznad fotografija koje su i više nego radosne i lepe.

Snowball fighting monks...on Mt. Athos! James writes: "After service and breakfast the elder monks returned to their...

Posted by Orthodox Christian Network on Уторак, 27. јануар 2015.

Par činjenica o svetoj Gori:

Danas na Svetoj Gori postoji 20 suverenih manastira i nema drugih naselja osim monaških.

Manastiri čine Sveštenu opštinu čije je administrativno sedište u varošici Kareji. Tu se sastaje sabor dvadesetorice predstavnika manastira (antiprosopa) i donosi odluke glasanjem.

Izvršni organ Sveštene opštine je Sveta epistasija na čelu sa protoepistatom (prot). Pet prvih manastira, među kojima je i Hilandar, daju prota koji se menja redom svake godine.

Predstavnik državne vlasti je guverner koga imenuje Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Sveta Gora je pod kanonskom jurisdikcijom Carigradske patrijaršije čija uloga je ograničena na duhovni nadzor. Nalazi se na listi Svetske baštine organizacije Unesko.

I, ko kaže da monaški život ume da bude dosadan? Pun odricanja - da, ali to ne podrazumeva odricanje OD GRUDVANJA

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media