STRAVIČNO, STIŽE NAM NOVI POLARNI VRTLOG: A sigurno se sećate kakav HOROR je napravio 2014. godine!
Foto: EPA / STEFAN SAUER

biće čupavo

STRAVIČNO, STIŽE NAM NOVI POLARNI VRTLOG: A sigurno se sećate kakav HOROR je napravio 2014. godine!

- U Parizu je temperatura niža 3,5 stepeni od normalne, a u Madridu je 6,9 stepeni hladnije nego inače, dok su temperature u Pekingu pale rekordno nisko, pa je u četvrtak bilo minus 9 stepeni

Objavljeno: 10.01.2021. 21:40h
  • 13

Visoko u atmosferi iznad Severnog pola temperature koje se spremaju uskoro bi mogle da "zalede dah" svima na severnoj hemisferi. Talas hladnog vremena koji preti Severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine, poznat kao "polarni vrtlog", koji je temperature u Čikagu oborio na minus 27 stepeni Celzijusa, navodi Blumberg.

Uobičajeno je tokom zime da se hladan vazduh "stušti" dole sa Arktika. Ali je hladnoća uglavnom ostajala oko Severnog pola tokom sezone 2019-2020. Sada, posle skoro dvogodišnjeg zatišja, zima preti da će se konačno vratiti.

- Stvari se nameštaju tako da će doći do uzbudljivog perioda za zimu i sneg - kaže Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM kompanije "Weather Co".

Da budemo načisto, prognostičari ne očekuju da hladnoća bude brutalna kao tokom 2014. i polarnog vorteksa, koji je bio ekstreman primer šta se desi kad arktička zima stigne južnije. Ali će se nesumnjivo vratiti zima.

Hladnoća je već stigla do zapadne Evrope i Kine, zbog čega su cene gasa u Španiji i tečnog prirodnog gasa u Aziji, otišle nebu pod oblake.

- U Parizu je temperatura niža 3,5 stepeni od normalne, a u Madridu je 6,9 stepeni hladnije nego inače, dok su temperature u Pekingu pale rekordno nisko, pa je u četvrtak bilo minus 9 stepeni - navodi Tajler Rojs, meteorolog AccWeather.

Vorteks od pre sedam godina naterao je kupce i mušterije da ostanu u toplom, prizemljio letove. Ove godine, pandemija je već onemogućila putovanje i kupovinu u radnjama. Snežna oluje bi međutim pomrsila konce i dostavljačkim službama.

Tehnički, polarni vorteks odnosi se na vetrove koji kruže Arktikom i drže hladnoću "zaključanu" daleko na severu. Ali uz pik temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrevanje, hladan vazduh može da probije "obruč" i zaputi se južno. Trgovci gasom ovo zovu "polarna svinja".

Hladnoća ipak samo u SAD?

Ovo može da znači hladnoću svuda na severnoj hemisferi, mada će se ove godine ona najverovatnije zadržati samo u SAD, navodi Rajan Trušelu, predsednik "Weather Tiger LCC". Talas teškog minusa mogla bi da okusi istočna obala SAD i Velika jezera.

To će biti velika promena za Ameriku, kada je temperatura u pitanju. U Njujorku, januarska očitavanja pokazuju da su temperature više 5,1 stepen od uobičajenih, a Čikago je bio 7,2 stepena topliji.

Ipak, kako navode sami meteorolozi, nema garancije da će se ovako hladno vreme zaista i desiti.

- Mnogo puta u prošlosti, prognoza hladnog vremena ispostavilo se, bila je lažna uzbuna - kaže Džim Rouler, vodeći meteorolog u "Energy Weather".

(Espreso.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media