KIM ZVECKA NOVIM ZASTRAŠUJUĆIM ORUŽJEM: Ako ga neko naljuti, ode pole planete DOĐAVOLA!
Hvali se bojevim glavama i nuklearnom podmornicom, Foto: EPA / KCNA

DANAS JE OBJAVLJENO

KIM ZVECKA NOVIM ZASTRAŠUJUĆIM ORUŽJEM: Ako ga neko naljuti, ode pole planete DOĐAVOLA!

U izjavi objavljenoj danas, Kim je rekao da Severna Koreja napreduje sa naoružanjem kako bi odvratila Sjedinjene Države

Objavljeno:

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da njegova zemlja razvija nova naoružanja, uključujući nuklearnu podmornicu, taktičko nuklearno oružje i napredne bojeve glave dizajnirane da prodru u protivraketne odbrambene sisteme.

U izjavi objavljenoj danas, Kim je rekao da Severna Koreja napreduje sa naoružanjem kako bi odvratila Sjedinjene Države, prenosi CNN.

- Bez obzira ko je na vlasti u SAD, istinska priroda i istinski duh anti-severnokorejske politike nikada se neće promeniti - rekao je Kim, prema navodima državne korejske centralne novinske agencije (KCNA).

- Razvoj nuklearnog oružja treba da napreduje bez prekida - naglasio je on.

Prema Kimu, projekti su u različitim fazama razvoja. Rekao je da je „tehnologija navođenja sa više bojnih glava“ u završnoj fazi, dok su studije hipersoničnog leta koje bi se mogle primeniti na nove balističke rakete „završene“, a Severna Koreja „vrši pripreme za njihovo ispitivanje i proizvodnju“.

Ovo je, kako navodi CNN, potencijalni znak da je Pjongjang možda na pragu da nastavi sa testiranjem projektila prema Vašingtonu i Seulu.

Poboljšanja u taktičkom nuklearnom oružju - za koje se predviđa da se koriste na kraćem dometu i često su manje destruktivna od strateškog nuklearnog oružja - takođe se finaliziraju, rekao je Kim.

Čini se da su istraživanja podmornica nuklearnim pogonom najmanje daleko. Istraživanje ovih podmornica je završeno i u „završnoj fazi ispitivanja“, tvrdi Kim.

Upozorio protivnike

Iako je severnokorejski lider kazao da kontinuirano nagomilavanje nuklearnog i konvencionalnog naoružanja ne "isključuje diplomatiju", upozorio je protivnike na bilo kakav "pokušaj narušavanja najviših interesa i dostojanstva zemlje".

Kim je rekao da ključ za uspostavljanje novog odnosa Severne Koreje i Sjedinjenih Država leži u tome da SAD okončaju "politiku neprijateljstva" prema Pjongjangu, što Severna Koreja često definiše kao savez Vašingtona sa Južnom Korejom i razmeštanje američkih snaga u istočnoj Aziji, piše CNN.

Novoizbrani predsednik Džo Bajden je, međutim, jasno stavio do znanja da će njegova spoljnopolitička strategija podrazumevati jačanje veza sa saveznicima koje je Tramp “napustio”.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje reklo je da Seul neće menjati svoju politiku prema denuklearizaciji ili međukorejskom miru kao odgovor na Kimove komentare.

- Južna Koreja se nada da se razgovori između Severne Koreje i Sjedinjenih Država mogu nastaviti što je pre moguće početkom nove administracije - navodi se u saopštenju ministarstva.

Ali Bajdenova administracija će možda biti primorana da se pozabavi tim pre nego što bi želela, jer je Severna Koreja sprovodila provokativna raketna ispitivanja tokom prvih 100 dana i Trampove i Obamine administracije, navodi CNN.

Iako Kim nije rekao da su slični testovi naoružanja sada opcija, on je pre godinu dana nagovestio da se više ne oseća „vezanim“ sporazumima sa Trampom o zaustavljanju nuklearnog oružja i testiranja raketa velikog dometa.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.