UMRO TVORAC ORUŽJA OD KOG STREPI PLANETA: Pazite samo koliko je godina imao čovek!
Preminuo Halatnjikov, Foto: Profimedia/Ilustracija

preminuo

UMRO TVORAC ORUŽJA OD KOG STREPI PLANETA: Pazite samo koliko je godina imao čovek!

Halatnjikov je rođen 17. oktobra 1919. godine u Jekaterinoslavu

Objavljeno:

Poslednji ruski naučnik, akademik i fizičar Isak Halatnjikov, koji je učestvovao u pravljenju prve sovjetske atomske bombe, preminuo je u 102. godini.

Halatnjikov je rođen 17. oktobra 1919. godine u Jekaterinoslavu, današnjem Dnjepropetrovsku, 1941. godine završio je Dnjepropetrovski državni univerzitet sa specijalizacijom u oblasti teoretske fizike.

Još za vreme studija na njega je obratio pažnju čuveni ruski fizičar i nobelovac Lav Landau koji mu je i predložio da završi doktorske nauke.

Međutim, za vreme rata prebačen je u Moskvu gde je završio kurs vojne akademije te je zatim služio u jedinicama protivvazduhoplovne odbrane.

Nakon rata priključio se timu naučnika koji su radili na stvaranju prve sovjetske atomske bombe, a on lično bavio se proračunima efektivne učinkovitosti.

​Podsetimo, prva sovjetska nuklearna proba RDS-1 održana je 29. avgusta 1949. godine na poligonu Semipalatinsk (Kazahstan).

Konstruktorski biro №11 predstavljao je glavnu konstruktorsku organizaciju za stvaranje nuklearne bombe (danas je to Ruski federalni nuklearni centar — Ruski naučno-istraživački institut eksperimentalne fizike u Sarovu u Nižegorodskoj oblasti).

Laboratorija №11 Akademije nauka SSSR-a bila je naučni štab sovjetskog nuklearnog projekta (danas „Institut Kurčatov“).

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.