KREĆE HAOS: Grci donose zakon o PROŠIRENJU TERITORIJE na štetu okolnih zemalja!
Foto: Profimedia

biće ozbiljno

KREĆE HAOS: Grci donose zakon o PROŠIRENJU TERITORIJE na štetu okolnih zemalja!

U zakonu, za koji se očekuje da će biti izglasan ovog meseca, navodi se da Grčka prema Konvenciji UN o pomorskom pravu iz 1982. godine zadržava pravo ostvarivanja svojih prava na drugim delovima svoje akvatorije

Objavljeno:

Grčka konzervativna vlada predala je parlamentu zakon o proširenju zapadne granice svojih teritorijalnih voda u Jonskom moru sa šest na 12 nautičkih milja, nakon pregovora sa regionalnim susedima Italijom i Albanijom.

Radio Slobodna Evropa piše da proširenje ;ne bi uticalo na vode na Egejskom moru, uz grčku južnu i istočnu obalu gde je Atina u sukobu sa Turskom zbog pomorskih granica.

U zakonu, za koji se očekuje da će biti izglasan ovog meseca, navodi se da Grčka prema Konvenciji UN o pomorskom pravu iz 1982. godine zadržava pravo ostvarivanja svojih prava na drugim delovima svoje akvatorije.

Istočno od Grčke, Turska je upozorila da bi sličan potez Atine predstavljao "casus belli" (povod za rat).

Grčka i Italija su već potpisale sporazum o pomorskim granicama kojim se uspostavlja ekskluzivna ekonomska zona u Jonskom moru, dok Atina i Tirana još nisu dogovorile sve detalje o svojoj pomorskoj granici, pa su to pitanje prosledile Medjunarodnom sudu pravde.

Tenzije izmedju Grčke i Turske eskalirale su prošle godine zbog samovoljnog turskog istraživanja gasa u istočnom Sredozemlju.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.