TRAMP BI MOGAO DA POKRENE NUKLEARNI NAPAD?! Hitno se sastali Pelosi i načelnik Generalštaba!
Donald Tramp, Foto: Profimedia

SITUACIJA NE MOŽE BITI OPASNIJA

TRAMP BI MOGAO DA POKRENE NUKLEARNI NAPAD?! Hitno se sastali Pelosi i načelnik Generalštaba!

Navela je da situacija sa "ovim mentalno neuravnoteženim predsednikom ne može biti opasnija nego što jeste"

Objavljeno:

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je danas da je razgovarala sa načelnikom Generalštaba američke vojske Markom Milijem o sprečavanju odlazećeg šefa države Donalda Trampa da pokrene vojne akcije ili nuklearni napad.

Pelosi, predstavnica Demokratske stranke, rekla je članovima Kongresa da je sa Milijem razgovarala o "dostupnim merama za sprečavanje nestabilnog predsednika da započne vojna neprijateljstva ili da pristupi šiframa i naredi nuklearni napad", navodi Asošiejted pres.

Navela je da situacija sa "ovim mentalno neuravnoteženim predsednikom ne može biti opasnija nego što jeste".

Pelosi se večeras sastala sa demokratama iz donjeg doma Kongresa da razmotre pokretanje postupka opoziva republikanca Trampa, uprkos tome što mu mandat ističe 20. januara.

Izvori agencije AP navode da je Pelosi na sastanku rekla da joj je Mili kazao da se "preduzimaju koraci koji bi sprečili Trampa da pokrene nuklearni napad".

Juče su Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer pozvali odlazećeg američkog potpredsednika Majka Pensa i ministre da se pozovu na 25. amandman na Ustav SAD i odmah smene Trampa.

Prema 25. amandmanu, potpredsednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsednik SAD smesta postao šef države.

Demokrate žele da smene Trampa pre 20. januara, optužujući ga da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su u sredu uveče upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Troje poslanika demokrata u Predstavničkom domu planira da u ponedeljak pokrene postupak opoziva Trampa, javio je AP, pozivajući se na upućene izvore.

Ako do toga dodje, donji dom Kongresa, u kojem demokrate imaju većinu, sredinom sledeće sedmice bi mogao da glasa o opozivu Trampa.

On time ne bi bio smenjen sa mesta predsednika, već bi išao na sudjenje u Senat.

Ako bi ga i Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Tramp bi u tom slučaju bio jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao Predstavnički dom Kongresa.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na sudjenju u januaru prošle godine.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.