ALBANCI IMAJU SVOG ČOVEKA U VRHU VAŠINGTONA: Kosovsko-američka konekcija je OJAČALA!
Rič Tores, Foto: Printskrin youtube

NEOBIČNA BIOGRAFIJA

ALBANCI IMAJU SVOG ČOVEKA U VRHU VAŠINGTONA: Kosovsko-američka konekcija je OJAČALA!

Na svom profilu objavila zajedničke fotografije sa Toresom napravljene prilikom njihovog susreta u SAD u avgustu 2020. godine

Objavljeno:

Mesto čuvenog albanskog lobiste Eliota Engela u Kongresu se još nije ni ohladilo, a prištinski zvaničnici već su mu našli zamenu - demokratu Ričija Toresa (32). Izgleda će ova "američko-kosovka zvezda u usponu" teško odreći Engelove sene jer za njega govore "i posle Engela Engel". On sam je već obećao da će krenuti njegovim stopama.

Toresa je ministarka spoljnih poslova u privremenim institucijama u Prištini Meljiza Haradinaj Stubla već označila za novog "najboljeg prijatelja" u ovom predstavničkom i zakonodavnom organu vlasti SAD.

Na svom profilu objavila zajedničke fotografije sa Toresom napravljene prilikom njihovog susreta u SAD u avgustu 2020. godine.

Ko je Tores? Baš kao i Engel, dolazi iz Bronksa, a u istoriju Kongresa se upisao i kao prvi otvoreni predstavnik gej i latino populacije.

Prijateljstvo sa Albancima

Sem Bronksa, Tores sa Engelom deli i zajedničkog prijatelja, albanskog biznismena i lobistu Harija Barjaktarija. I on se pohvalio poznanstvom sa Toresom, i na tviteru napisao da je novi kongresmen obećao da će krenuti njegovim stopama.

- Što se tiče albanskih pitanja, kongresmen Tores obećava da će slediti put Eliota Engela - napisao je Barjaktari.

Tores se u Vašington seli posle sedam godina učešća u Gradskom veću, kao naslednik kongresmena Josea Serana koji se povlači nakon 30 godina na funkciji. Bio je najmlađi član njujorškog gradskog veća, gde se zalagao za bolje javno stanovanje i programe za rešavanje rasno koncentrisanog siromaštva. (Njegov kongresni okrug je najsiromašniji u zemlji).

Od Bronksa do Vašingtona

Kada je čuo da je izabran rekao je da nije mogao da pretpostavi gde će ga put dovesti.

- Odgajila me je samohrana majka koja je odgajala decu sa minimalnom platom. Živeo sam u javnom stanovanju i morao sam da se borim sa depresijom i zloupotrebom supstanci. Nikada nisam mislio da će me život odvesti na putovanje od Bronksa do Vašingtona - kazao je Tores.

Rekao je i da je na njegov ulazak u politiku snažno uticalo njegovo iskustvo odrastanja u javnim stambenim zgradama koje su tokom zimskih meseci prokišnjavale, borile se sa vlagom, ali i nedostatkom grejanja ili tople vode.

Komšije su mu bili Albanci, a predstavlja i okrug koji nosi naziv "Mala Albanija". To je snažno i uticalo na njegove stavove prema Kosovu i Srbiji. U ranijim objavama na Tviteru često je tražio pravdu za navodne ratne žrtve u sukobima s kraja 90-ih na Kosovu.

U jednoj od objava on je govorio o potrebi da se zadovolji pravda za žrtve koje su "sistematski ubijane i silovane u akciji etničkog čišćenja koju je sprovodio Milošević".

- Nikada ne bi trebali da izgubimo osećaj za moral u borbi protiv genocida, etničkog čišćenja i svih zločina protiv humanosti - napisao je Tores u objavi od 23. avgusta, nakon sastanka sa Haradinaj Stublom.

Šta se još zna o njemu? Kako su mediji nedavno objavili, samac je i nema planove za vezu.

- Oženjen sam politikom. Želim da se istaknem kao kongresmen i tu će biti moj fokus - rekao je Tores.

Otkrio je da je prošao kroz tešku depresiju, a koja je bila povezana sa njegovim seksualnim opredeljenjem, pre nego što je započeo javnu karijeru. Ispričao je da je njegovo iskustvo sa mentalnim bolestima počelo u kasnoj srednjoj školi, ali da nije imao hrabrosti da govori o tome. Napustio je fakultet zbog depresije, bio je hospitalizovan i tada je shvatio da njegova depresija nije njegova greška, već bolest.

- Koristio sam supstance. Izgubio sam najboljeg prijatelja od predoziranja opioidima. Bilo je trenutaka kada sam imao trenutke samoubilačkih ideja. Činilo mi se kao da se svet oko mene srušio. Pretpostavio sam da sam problem u meni, da sam doživeo neuspeh snage volje ili karaktera, a onda sam kasnije shvatio da se borim sa stanjem - rekao je Tores.

Mediji ga predstavljaju i kao “poetskog govornika, širokog, upečatljivog osmeha i mirnog samopouzdanja koje savršeno emituje na TV-u”.

Iako je kosovskim zvaničnicima obećao da će im doći u posetu, Tores je najavio da će mu prvi potez biti da zakaže za sastanak u Odboru za finansije u vezi sa javnim stanovanjem i da će mu prioritet “biti da se bori za potpuno savezno finansiranje javnih stanova.“

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.