ŠVEDSKA USVOJILA NOVI ZAKON U BORBI PROTIV KORONE: Evo o čemu se radi!
Švedska, ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

NOVA OVLAŠĆENJA

ŠVEDSKA USVOJILA NOVI ZAKON U BORBI PROTIV KORONE: Evo o čemu se radi!

Švedska vlada još nije precizirala kako i kada namerava da primeni zakon, dok se broj umrlih od posledica korona virusa približava brojkama iz prvog talasa pandemije

Objavljeno:

Švedski parlament usvojio je danas zakon koji privremeno daje vladi nova ovlašćenja u borbi protiv pandemije korona virusa, posebno dozvoljavajući da restorani i preduzeća budu prvi put zatvoreni.

Švedska vlada još nije precizirala kako i kada namerava da primeni zakon, dok se broj umrlih od posledica korona virusa približava brojkama iz prvog talasa pandemije.

Novi zakon će omogućiti vladi uvođenje restriktivnih mera u određenim oblastima i izricanje novčanih kazni i sankcija za nepoštovanje zakona, što do sada nije bio slučaj.

Vlasti će moći da zatvore prodavnice, tržne centre ili javni prevoz, pa čak i da ograniče broj ljudi kojima je dozvoljeno da se okupe na odredjenim javnim mestima, umesto da uvode opšte mere.

Zakon, međutim, ne omogućava uvođenje karantina za sve stanovnike.

Švedska je, za razliku od ostatka Evrope, upravljala pandemijom na osnovu preporuka.

Kad je reč o zaštitnim maskama, one se dugo nisu preporučivale nigde u javnom prostoru, ali se od juče preporučuju u javnom prevozu i to samo u špicu.

Švedska, koja ima 10,3 miliona stanovnika, do sada ima više od 48.000 zaraženih korona virusom, a 9.262 osobe su umrle od posledica bolesti.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.