KONGRES NASTAVIO SEDNICU, ODBACUJU SVE PRITUŽBE TRAMPISTA: Bajden je i zvanično blizu Bele kuće
Pens i Pelosi sada sarađuju, Foto: Profimedia

DRAMA U VAŠINGTONU

KONGRES NASTAVIO SEDNICU, ODBACUJU SVE PRITUŽBE TRAMPISTA: Bajden je i zvanično blizu Bele kuće

Policija je evakuisala zakonodavce i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica, preneo je Glas Amerike

Objavljeno:

Kongres SAD nastavio je sednicu na kojoj treba da bude potvrđen rezultat predsednickih izbora izbora 3. novembra, a koja je prekinuta kada su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta na Kapitol hilu - simbola američke demokratije.

Policija je evakuisala zakonodavce i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica, preneo je Glas Amerike.

Prema poslednjim podacima, kako navodi CNN, u neredima je život izgubilo četvoro ljudi.

Federalni istražni biro (FBI) naveo je da je demontirao dve eksplozivne naprave, a policija je proglasila da je zgrada ponovo bezbedna oko 5.30 popodne po lokalnom vremenu (11.30 po srednjoevropskom), pa su se zakonodavci ponovo okupili oko 20.00 (2.00 po srednjeevropskom) uveče da nastave proces potvrde rezultata predsedničkih izbora, odnosno pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

"Onima koji su izazvali haos na našem Kapitolu poručujem - niste pobedili", rekao je potpredsednik Majk Pens, kada je sednica nastavljena i dodao: "Vratimo se na posao", dodao je i dobio veliki aplauz.

"Amerika i Senat nece biti zastrašeni. Vratili smo se na radna mesta. Obavićemo svoju dužnost u skladu sa Ustavom i obavićemo je danas", poručio je lider senatske većine Mič Mekonel nazivajući napad Trampovih pristalica "neuspelom pobunom".

Republikanski senator iz Jute Mit Romni okrivio je odlazećeg predsednika Donalda Trampa za nasilje na Kapitolu i pozvao kolege da jednoglasno potvrde pobedu Džoa Bajdena.

- Okupili smo se zbog povređenog ponosa jednog sebičnog čoveka i gneva pristalica koje je namerno dezinformisao u protekla dva meseca i podstakao na akciju. Ono što se dogodilo ovde, pobuna je koju je podstakao predsednik SAD - rekao je Romni.

Senator iz Jute istakao je da ce svi koji nastave da podržavaju opasnu igru ulažuci prigovore na rezultate legitimnih, demokratskih izbora "zauvek biti upamćeni kao saučesnici u napadu bez presedana na američku demokratiju i zapamćeni po svojoj ulozi u sramnoj epizodi američke istorije", dodao je Glas Amerike.

Romni je dodao da nove istrage i preispitivanja rezultata izbora neće uveriti birače sve dok predsednik Tramp nastavlja da tvrdi da su izbori ukradeni.

"Najbolji način da pokažemo poštovanje prema biračima koji su uznemireni jeste da im kažemo istinu, a istina je da je novoizabrani predsednik Bajden pobedio na ovim izborima", porucio je Romni uz aplauz kolega iz Senata.

Potvrda glasova Elektorskog koledža je jedna od poslednjih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD, koju propisuje američki Ustav.

Trampovi saveznici u Predstavnickom domu i u Senatu planirali su da tokom sednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni, međutim, taj prigovor je tokom večeri odbačen najpre u Senatu, a zatim i u Predstavničkom domu.

Posle haosa i nasilja u sredu, više republikanskih senatora je promenilo mišljenje i sada kažu da se neće protiviti kongresnoj potvrdi pobede novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Senatori Stiv Dejns iz Montane, Majk Braun iz Indijane i Keli Lefler iz Džordžije izjavili su da će, u svetlu novih događaja, odustati od planiranog prigovora na Bajdenovu pobedu.

Lefler je izjavila da su "nasilje, bezakonje i opsada hodnika Kongresa" bili "direktan napad na američki demokratski proces".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.